Офис

Да почистим системата

Written by Редактор

Разработчик: Smart PC SolutionsЛиценз: $29,95Официален сайт: www.smartpctools.com


Всеки иска компютърът му да е в отлично състояние – да изпълнява задачите бързо и безпроблемно. Но това невинаги е възможно. Може би поне веднъж ви се е случвало системата безпричинно (на пръв поглед) да увисне, PC-то да се саморестартира или дадена програма да не работи както трябва. В идеалния случай Windows трябва да се инсталира само веднъж, след което дълги години да се използва без проблем. Но това няма как да стане без периодична профилактика. За целта искам да ви представя Smart PC Professional, който ще ви помогне автоматично да почистите системата и да отстраните част от грешките в нея.


Първото положително впечатление от програмата е при нейното стартиране, когато се зарежда помощник, превеждащ ви през няколко стъпки. Преди всичко е анализът на системния регистър, временните файлове и историята за посетените интернет страници. След това идва почистването поотделно на проблемите в регистъра и оставените следи в интернет (освен Internet Explorer се поддържат Mozilla Firefox, Netscape и Opera). Разполагате и със съвсем елементарен мениджър на стартиращите се с ОС приложения. Петата стъпка е по-интересна, тъй като в нея се съдържат няколко трика за “тунинговане” на Windows. Последната опция е много полезна, защото чрез нея може да се насрочи ежедневно или седмично почистване на системата. По този начин ще оставите грижите за поддръжката на системата изцяло на програмата. Естествено, ако не харесвате помощника, може да го изключите и да направите ръчно настройките на задачите.Основният работен прозорец на Smart PC Professional е много интересен и съдържа само 6 бутона, поради което е пределно лесно да се работи с него. Schemes извиква три големи икони в дясната част – Quick, Normal и Full, които са за бързо стартиране на предварително дефинирани схеми от проверки.


Функциите на останалите бутони са аналогични на тези в помощника, но тук могат да се настроят много по-детайлно. Например при търсене на безполезни и дублиращи се файлове могат да се определят разширенията, които ще се преглеждат, и папката, в която ще се проверява. В Optimize ще откриете дълбоките настройки на системата, деинсталатор, базово управление на процесите и др. Тук се сблъсках и с единствения проблем при работа с програмата, а именно грешката при натискане на бутона за препоръчителни настройки, която обаче не е фатална и не води до срив на приложението – просто тази функция при мен беше неизползваема. А ако помощникът ви липсва прекалено, призовете го отново с помощта на бутона Help.След всяко почистване, може да погледнете в Options, Tool Logs, където ще получите подробен списък на всяка коригирана грешка и изтрит обект.


Като обобщение ще кажа, че Smart PC Professional е решение, което съдържа в себе си функционалността на няколко други приложения, макар и според мен те да не са съвсем на “професионално” ниво. С помощта на този софтуер лесно ще поддържате операционната си система във форма (в комбинация с антивирусен и антишпионски софтуер) и същевременно ще пестите ценно време.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment