Мултимедия

Creative GigaWorks ProGamer G550 THX – музика за вашите уши

Written by Редактор

В днешно време компютърът все повече се превръща в единна мултимедийна платформа за цялото семейство – той стандартно се използва за развлечения, като музика, игри, интернет. Много потребители започват да прехвърлят и функциите на телевизора към компютъра – филми, телевизия. Така можем да видим домашната PC система в много по-различна светлина. И както за максимално удоволствие ни трябва голям и добър монитор, така и звуковото подсигуряване трябва да е на ниво, особено ако целим голяма реалистичност на 3D игрите, филмите и музиката, на които се наслаждаваме.


Creative е една от компаниите, добре познати на българския потребител не само със звуковите карти SoundBlaster Live!, Audigy и X-Fi, но и с различните видове говорители за PC. Преди години пазарът на говорители бе доста оскъден и Creative бяха от много малкото, които внасяха някакво разнообразие, да не говорим за единствената налична преди няколко години 6.1 система Creative Inspire T6100. Но времената се менят, говорителите също, както и моделите.


В този материал ще ви запозная с едни наистина сериозни говорители, предлагащи стабилно звуково осигуряване, което е в състояние да заглуши всичко друго в едно 50-квадратно (че дори и по-голямо) помещение. Става дума за THX-сертифицирания 5.1 комплект GigaWorks ProGamer G550W. Буквата W разграничава този продукт от версията G550, а разликата между моделите изобщо не е за пренебрегване.


ProGamer G550W е едно от многото 5.1 предложения на компанията, но за сметка на това е от най-сериозните играчи. Единствено MegaWorks THX 5.1 550 претендира за по-сериозна сила на звука, но може да бъдете сигурни, че възможностите на G550W са повече от достатъчни за 99,99 % от обикновените домашни потребители. G550W разполага с четири сателитни говорителя плюс централен и допълнителен субуфър. Всеки един от петте сателита предлага RMS мощност от 36 W чрез 3” говорител, притежаващ фирмената технология Flared DynaPort за допълнително усилване на мощността. Дървеният субуфър разполага с двоен Flared DynaPort и мощност от 130 W RMS посредством 8” бас говорител. Вече вероятно сте наясно за какво ще става дума при използването на ProGamer G550W.


Отличителната черта на G550W в сравнение с G550 е наличието на wireless 54 Mbit връзка между приемник за двата задни сателита и специален предавател – дистанционно управление (различно от допълнителното безжично дистанционно), който е в комплекта на колоните и е свързан посредством кабел със субуфъра. Двете задни колони се свързват с приемника посредством нормални проводници, но комуникацията им с останалата част от системата става посредством wireless (все пак разстоянието между приемника и предавателя не трябва да е повече от 8 метра). Така няма да се налага да опъвате кабели из цялото помещение, за да свържете задните говорители. Що се отнася до предавателя дистанционно, тази “джаджа” предлага настройка на силата на звука на отделните канали – предни, задни, център и субуфър, както и цялостно усилване на системата.Инсталацията на комплекта 5.1 THX ProGamer G550W не е най-забавната работа, но понеже ще го правите веднъж, то едва ли ще е голяма проблем. След като подредите колоните и включите системата към звуковата карта, вие сте готови да изпитате доста сериозно музикално “насилие” върху себе си, особено ако не се владеете по време на контрола върху нивото на усилване. Може да го променяте между 0 и 40, като след 25 се усеща разликата между по-слабите конкуренти и ProGamer G550W. След 35/40 – в зависимост от музиката – е почти сигурно, че няма да можете да чувате нищо друго в помещението.


За да станат по-реални тестовете, се подсигурих със звукова платка, различна от добре познатите вградени решения на базата на Realtek, Analog Devices или конкурентните им продукти. В случая се възползвах от възможностите на Creative SoundBlaster 4, който преди няколко месеца бе най-доброто предложение на Creative в този клас звукови системи. Така, свързани с платка SoundBlaster 4, колоните ProGamer G550W показаха на какво всъщност са способни.


С помощта на няколко THX бас теста проверих възможностите на субуфъра и може да се каже, че звуковото качество бе на високо ниво. Плътен бас в голям диапазон на усилване, с леки изкривявания при максимални нива на звукова мощност, подадена от дистанционното. Не липсваха и дрънчащи врати и стени тук, в офиса, което се случваше при сериозни и плътни ниски честоти. Няма нищо по-депресиращо от това да пуснеш погребалния марш на всеослушание и “ритмите” на тази не особено весела тема да се чуват от всички колеги. А при сериозно усилване ProGamer G550W се чува и извън офиса. Ако обичате Car симулаторите (като например серията NFS), със сигурност ще ги заобичате повече, след като поиграете още малко с инсталирани G550W към системата ви.


Музикалният ефект във филмите е просто невероятен. Не съм имал възможност да се радвам на кой знае какво музикално озвучаване, но много от вас сигурно са ходили в някой от новите сериозни кино “замъци” от рода на “Арена” (“Младост” или “Запад”). Е, ако имате подръка голям монитор (или по-добре проектор), HDTV версия на любим екшън филм и компютърна система с адекватна звукова карта и ProGamer G550W, то ще разполагате с възможността директно да сравнявате кино залата с домашната си инсталация и да долавяте известно подобие (естествено, в киното музикалната мощност е с пъти по-голяма). Такова подобие, че да започнете да ходите по-рядко на кино и да гледате филмите в домашни условия.


Общо взето, това е, което ProGamer G550W предлага на потребителите, но всъщност, без сами да ги чуете, едва ли ще успеете да усетите музикалната им мощност. Ако G550W ви се сторят прекалено скъпи и не по вашия джоб, то G500 определено предлага много по-ниска цена и почти същите музикални възможности.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютърс” за предоставянето на Creative GigaWorks ProGamer G550W.

About the author

Редактор

Leave a Comment