Сигурност

Цялостна защита със Steganos Internet Security 2007

Written by Редактор


Цялостна защита със Steganos Internet Security 2007


В днешно време всеки, разполагащ с постоянен достъп до интернет, трябва да се замисли за своята сигурност, защото в мрежата върлуват всякакви зловредни паразити, например червеи, троянски коне, спайуер и адуер паразити, а освен това всяка система, която не е адекватно защитена против неоторизирани интрузии, би могла да бъде превърната в зомби машина и да стане част от т.нар. бот мрежа. Често въпросните бот мрежи се състоят главно от “превзети” компютри, чиито собственици по правило не подозират за наличието на чужд, зловреден код върху техния PC или лаптоп, и биват използвани за извършването на онлайн престъпления, например разпращане на нежелана поща (спам), DDNS атаки срещу даден уебсайт и т.н., от недобросъвестния “собственик” на бот мрежата. Така на практика е възможно да се окаже, че вашият компютър се използва за онлайн престъпления, и то без да подозирате за това.


Разбира се, трудно бихте могли да попаднете в тази, меко казано, неприятна ситуация, особено ако разполагате със защитна стена, антивирусен и антиспам софтуер и, не на последно място – с програма, предпазваща от адуер и спайуер паразити. Все по-често на пазара се предлагат решения с комбинирана функционалност, например антивирус + антиспайуер или пък защитна стена с вграден модул, предпазващ от вируси, и т.н.


Програмата, която представям на вниманието ви, комбинира въпросните четири защитни звена в един унифициран и приятен интерфейс. Става дума за Steganos Internet Security 2007. Това е защитно решение от типа “инсталирай и забрави”, т.е. то не изисква особена потребителска интервенция, с изключение на обучаването на защитната стена, но все пак такъв е принципът на работа при почти всички софтуерни защитни стени с малки изключения (примерно IPChains или 7-Signs Firewall). След като сте обучили защитната стена, всичко, което остава да направите, е просто да работите с компютъра си, както и преди инсталирането на програмата.


Може да бъдете спокойни, че няма да загубите данните си заради вируси, хакерите също нямат шансове, дори и да ползват специални техники на мрежово сканиране, понеже софтуерът прави така, че компютърът преминава в т.нар. стелт режим, при който се държи, сякаш на неговия IP адрес няма включена машина. Шпионските програми, както и кейлогърите (keyloggers) също са обречени на неуспех, защото Steganos Internet Security 2007 ги блокира с проактивната си защитна технология. Същото важи и за приложенията (т.нар. dialers), ползващи модема за връзка с платени dial-up линии, най-често намиращи се в чужбина. Продуктът предлага и защита против фалшифицирани електронни писма (т.нар. scams), които на пръв поглед изглеждат автентични, но с тази разлика, че ви подканят да въведете своето име и парола за достъп до конкретен уебсайт, като подателят им привидно е, да речем, банката, с която работите.


Запомнете две основни правила, независимо с какъв защитен софтуер работите. Ако в писмото никъде не се обръщат поименно към вас, става въпрос за измама! Също така никога не щраквайте направо върху връзките от дадено съмнително писмо, там може да пише http://epay.bg,  но в действителност никога не знаете накъде води връзката, докато не разгледате изходния код на имейла. Затова най-добре винаги въвеждайте най-важните адреси на ръка.


Накратко, ползвайки комбо пакета Steganos Internet Security 2007, си осигурявате спокойствие, докато сърфирате онлайн. Демото на продукта може да изтеглите от сайта на разработчиците (http://www.steganos.com),  а цената за едногодишен лиценз е $49,95.


Димитър Петков


About the author

Редактор

Leave a Comment