Памети

Corsair – световноизвестната марка памет и на нашия пазар

Written by Редактор

Една от най-сериозните компании – производители на системна памет за ентусиасти, безспорно е Corsair. Създадена преди повече от десет години, тази фирма още от самото начало се е насочила към доста по-специфичната ниша, която обхваща SDR (преди време) и DDR модули, проектирани за по-сериозни натоварвания. И под по-сериозни разбирайте такива, които са извън спецификации както на самите чипове, така и на Corsair. Въпреки че компанията се занимава и с производство на флаш памети, бизнесът със системни модули е с доста по-голям приоритет. В портфолиото на Corsair в момента влизат DDR, DDR2 и флаш памети, а също и водно охлаждане за компютърна система.

Така представена, продуктовата гама на пръв поглед не предлага кой знае какво. Но както споменах по-горе, наблягането върху производството на модули за компютърни системи е довело до обособяването на няколко вътрешни разделения на паметите: екстремната линия XMS, специално замислена за овърклокърите, XMS Expert с дисплей за визуализиране на параметрите, серията Pro с диагностични LED индикатори и серията Classic с черни радиатори. Естествено, компанията предлага и памети Value DDR1/DDR2 за по-непретенциозните потребители, които желаят качество на по-достъпна цена. Всичко това се допълва и с модули за сървърни и преносими системи.


В тази статия ще разгледаме три модела от по-сериозните предложения на Corsair – един 2 GB Dual Channel Kit от серията 3500LL Pro, един 1 GB от серията XMS 3200 cas2, както и два чифта модули от DDR2 вариантите – 1 GB Kit Twin2X 5400 cas4 и 1 GB Twin2X 6400. Така ще се опитаме да ви представим голям диапазон от честоти и тайминги както при DDR модулите, така и при DDR2.


TWINX2048-3500LLPRO


Може би най-интересната в момента памет на Corsair от DDR подразделението, 3500LLPRO дава възможност да избирате много прецизно какво точно искате от вашата памет – сравнително добра честота и агресивни тайминги или висока работна честота и по-високи тайминги. Това позволява реално да “превърнете” модулите в DDR500 (реализирайки еквивалент на TWINX1024-4000Pro) или дори в DDR550 такива. Казвам това, защото по време на тестовете 3500LLPRO паметите от по 1 GB успяха не само да покажат безпроблемна работа при стандартно зададените от производителя параметри (433 MHz при 2.0-3-2-6-1Т), но и след корекция на таймингите до 2.5-3-3-6 и след това до 3.0-4-4-8 се постигнаха стабилни честоти от почти 280 MHz или DDR560 (което е доста над DDR433). Добри думи могат да се кажат поради стабилната работа на заводските настройки при стандартните 2,5 V. Немного модули биха се похвалили с това, като някои производители използват диапазон от поддържано напрежение (например стабилна работа при 2,7 V до 3,1 V). Поради естеството на използваните чипове памет граничното напрежение, което модулите издържат, без възможностите им да деградират, е около 2,8 V. С повишаването му нивото на стабилна честота пада, а топлоотделянето се повишава сериозно.


Охлаждащият радиатор е специфично свързан с модулите за максимално ефективно отнемане на топлината. Затова нуждата от охлаждащ вентилатор, който да обдухва модулите, е особено голяма, ако желаете да постигнете честоти над 250 MHz и напрежение над 2,7 V. Дори и без тази добавка възможностите на 3500LLPRO се запазват стабилни, но при сериозна и интензивна работа рискувате да се стигне до значително повишаване на температурата, което от своя страна може да повлияе и на производителността.


Диагностичните LED индикатори демонстрират добре нивото на натовареност на модулите. Подобен тип информация едва ли ще е от особено значение за вас, но пък се придава доста специален вид на 3500LLPRO. Феновете на модинга на компютърните системи ще намерят тази добавка за особено интересна. Вероятно нямате и представа, че например при влизане в BIOS-а на дънната платка натовареността на паметта е 100 % и се запазва така, докато не излезете от софтуера на платката. Същото се получава и при стартиране на операционната система (в случая WindowsXP), а при сравнително нормална работа под Windows чиповете регистрират около 50 % натовареност.


От Corsair гарантират стабилната работа при зададените тайминги (2.0-3-2-6-1Т) на голям диапазон от дънни платки и чипсети, но имайте предвид, че само при наистина качествени системни платки ще можете реално да разчитате на заявените, че и на по-добри резултати. Ако трябва да сме конкретни, Corsair препоръчват линията A8N-SLI и A8N32-SLI на ASUS като 100 % съвместими и тествани с 3500LLPRO модулите, за което свидетелства стикерът (съветват ви да си вземете ASUS A8N32-SLI) на опаковката на паметта. Въпреки това не се съмняваме, че и с други маркови дъна, като тези на DFI от серията LanParty NF4, Nforce4 Ultra/SLI моделите на MSI, а също и с някои други по-сериозни предложения едва ли ще имате проблеми да повторите нашите резултати.


В следващия брой ще ви запознаем подробно и с останалите три модела памети, за които споменахме в началото на статията. Няма нужда да ви казвам, че ще бъдете още по-приятно изненадани от резултатите, които постигнахме с тях.
Авторът благодари на фирма “Солитрейд” за предоставените Corsair DDR/DDR2 памети.

About the author

Редактор

Leave a Comment