Офис

Corel WordPerfect Lightning: не просто заместник на Wordpad

Written by Редактор

Докато преди две десетилетия текстообработващата програма от ранга на VI (Unix), PE (BEOS) или Edit (DOS) бе всичко, от което се нуждаеше компютърният потребител при въвеждането и редактирането на текст и/или програмен код, то в днешно време съществуват десетки специализирани текстообработващи пакети за различни таргет групи и съответно с различна функционалност. Независимо дали се занимавате с програмиране, текстообработка, коригиране или набор на текст, със сигурност може да намерите поне няколко специализирани софтуерни предложения от различни разработчици. Някои от тях са създадени, за да помагат при намирането на пунктуационни грешки при работа със сорскод, докато други подпомагат творческия процес с функции като автоматизирано сричкопренасяне и корекция на правописа. В днешно време съществуват дори уеббазирани текстообработващи приложения с възможност за съвместна работа и паралелно редактиране на документи, например Тhinkfree.com или Writely.com.


Всичко това е съвсем резонно с оглед на постоянно нарастващия обем информация, с която се сблъскваме ежедневно в работата си. Често обаче това може да се отрази негативно върху цялостната производителност. Новият пакет Corel WordPerfect Lightning е създаден именно за да ни помогне да сортираме и подредим всичките си идеи. Както вероятно се досещате, става дума за специализиран текстообработващ продукт, който може да бъде класифициран като виртуален бележник за “нахвърляне” на идеи и сортирането им впоследствие. С този продукт Corel допълва своята продуктова линия, като, естествено, Corel WordPerfect Lightning се интегрира с офис пакета на фирмата – WordPerfect Office X3.


Новият софтуер WordPerfect Lightning предоставя на потребителите възможност за изключително бързо водене на записки и идеи. Освен с текст тук може да работите и с изображения, връзки и електронни писма. Основната идея е чрез настоящия софтуер да бъде повишена продуктивността по време на работа с голям обем информация. Казано по-просто, този продукт се явява в ролята на “расов” заместник на ултрасемплия бележник в Windows – WordPad. Неслучайно избягвам сравнението между WordPerfect Lightning и Notepad, тъй като той дори не поддържа картинки, за разлика от WordPad, да не говорим за опции като интеграция с пощенския клиент и офис пакета.Може да свалите своето копие на този безплатен продукт от уебадрес: http://www.corel.com/lightning/,  но за целта се изисква регистрация. След като изтеглете приложението, трябва да се уверите, че защитната ви стена не го блокира. Де факто около инсталацията му няма нищо сложно, единственото, което трябва да се има предвид, е фактът, че по време на процеса е необходима връзка с интернет, тъй като се разчита на мениджър за сваляне на инсталацията, разработен от Corel. По подразбиране той е конфигуриран така, че да изтегли и демоверсия на целия офис пакет X3 от Corel, чийто обем е 240 MB. Ако не ви трябва целият офис пакет, например в случай че вече имате такъв, просто размаркирайте отметката.


С оглед на казаното дотук може да направим следното обобщение: ако търсите удобен и светкавично бърз бележник с богати възможности, твърде вероятно е новото предложение от Corel в лицето на WordPerfect Lightning да ви се хареса, пък и то е напълно безплатно, макар че все още е в бета-стадий на разработка.


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment