Охлаждане

CoolerMaster Cool Viva Pro – ефективен охладител за графични карти

Written by Редактор

CoolerMaster е компания, която е известна със своите компютърни кутии и охладители за процесори. Моделите серия Hyper присъстват в безброй компютри на потребители от цял свят, особено при тези, които обичат и си падат по овърклока. Но не само CPU-тата и тяхното топлоотделяне са обект на внимание от страна на CoolerMaster. От известно време насам компанията произвежда и охладители за графични карти под името CoolViva. Преди година на пазара се предлагаха няколко модела, които обаче към момента са заменени с три нови – CoolViva G1, CoolViva Z1 и CoolViva Pro. В този материал ще ви представя последния от тях, който всъщност е и най-добрият от трите r предлага най-сериозни възможности както за стандартни клокнати карти, така и при желание за овърклок.


CoolViva Pro или RV-UCH-P7U1-GP e нов продукт на CoolerMaster, притежаващ технологията за топлинни тръби, чрез която успява много по-добре да се справи с отделената от ядрото мощност. Всъщност в CoolerMaster се възползват от тези топлинни тръби по най-добрия начин, като ги комбинират с голям (като за графичен охладител) алуминиев радиатор, чрез който бързо усвоената топлина от медните тръби се разсейва по-ефективно в околната среда. За по-непретенциозни ускорители ще можете да използвате CoolViva Pro дори без включен вентилатор. А този охладител притежава доста ефективен аксиален вентилатор (модел BFB1012L), производство на Delta Electronics. Това само по себе си е забележително, защото не всеки ден може да се види охладител за видеокарта с качествена перка.


Дизайнът на CoolViva Pro е доста интересен и позволява както охлаждането на самите ребра на алуминиевия радиатор, така и разсейване на част от въздушната струя по останалата част от графичната платка. Това само по себе си позволява, от една страна, да обдухва радиаторите на BGA паметта (8 броя алуминиеви квадратни радиаторчета, приложени в комплекта на охладителя), а от друга, да подобрява собственото топлоотделяне на другите елементи по ускорителя. Стана дума за сериозната перка, която се използва. Повечето аксиални вентилатори “предлагат” значително ниво на шума, но в случая модела на Delta работи на доста ниски обороти (до 1800 rpm) и постига едва 20 dB, което граничи с безшумност. На практика е точно така, като в работен режим охладителят не създава никакъв шум или поне не такъв, който да мога да отчета на фона на останалите устройства на тестовата машина.


Осемте алуминиеви радиаторa за BGA паметта са доста ефективни, но при някои охладители няма да можете да ги използвате изцяло. При тестовата платка Sapphire X1950Pro радиаторът пречеше на поставянето на охладители върху два от BGA чиповете, което със сигурност можеше да се предотврати чрез лека промяна в дизайна на CoolViva Pro. Ако оставим това настрана, други по-сериозни забележки към изработката не могат да се направят.


Охладителят предлага възможност за инсталация към повечето познати и налични на пазара ускорители – Nvidia GeForce 6200 до GeForce 7950 (без 7950GX2 по обясними причини), както и ATI Radeon X600 до X1950. Размерите на CoolViva Pro са, както следва: 179 х 130 х 41 мм, а вентилаторът е 74 мм.


За сравнение на възможностите на CoolViva Pro използвах стандартният охладител на Sapphire Radeon X1950Pro 256 MB PCIe. Измерени бяха две температури – в режим на работа под Windows, без наличие на 3D товар. След това ускорителят бе натоварен максимално и се отчете най-високата реализирана температура.


Мога само да кажа, че CoolViva Pro постигна направо впечатляващи резултати, на фона на липсата на какъвто и да е шум от вентилатора. В режим на 2D температурите са следните: 49С за стандартния охладител, 38С за CoolViva Pro. В режим на 3D натоварване: 76С за стандартния охладител, 53С за CoolViva Pro. Резултатите сами говорят за себе си.


При овърклок на графичното ядро от 580 MHz до 630 MHz работната температура се повиши само с 3С и достигна 56С при 3D натоварване.


Без съмнение това е един много удачен вариант за подмяна на стандартното охлаждане на сериозни 3D ускорители, особено ако се търси и максимална тишина по време на работа. А CoolViva Pro предлага точно това.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютри” за предоставянето на CoolerMaster CoolViva Pro.

About the author

Редактор

Leave a Comment