Програмиране

Changer XP – за по-красив Windows

Written by Редактор

Това е представител на една любима моя група програми за промяна на външния вид на Windows и затова просто нямаше как да пропусна да ви го представя. Не обръщайте внимание на датата на последната версия: 22 април 2003 г., тъй като тази програма просто няма нужда от обновяване. Може би само да се добави поддръжка на Windows Vista в близко бъдеще. Но ако вашата ОС е 9x/Me/2000/XP, няма да имате никакъв проблем да смените част от облика на Windows.


С помощта на Changer XP имате възможност да променяте стартиращия (boot) и logon екраните на Windows, тапета на работния плот и облика на Internet Explorer (ако все още го използвате). Като допълнение, при всяко стартиране на операционната система ще бъде активиран различен скрийнсейвър. Това е и една от екстрите на Changer XP – ако желаете постоянна промяна, програмата ще ви я предложи. За целта е нужно да погледнете опцията Change Boot Screen (Wallpaper и т.н. за съответната секция) и да изберете от падащото меню дали снимките да се въртят при всяко стартиране или всеки ден, седмица или месец.При първото стартиране на програмата ще се наложи да преминете през няколко бързи настройки: език на интерфейса, клавишни комбинации за промяна на тапета и кожата на IE, както и избор на операционната система, която е стартирана в момента. А след това самата смяна става много лесно. Спомням си как при Windows 98 това можеше да се направи ръчно, като се замени оригиналният файл, но за целта трябваше предварително да се подготви графика с определени параметри – размер и цветова палитра. Писал съм и за други програми, които могат да променят по един от тези елементи, но в общия случай с предварително дефинирани снимки. Затова изключително ми хареса възможността да се подаде на програмата произволна графика и тя да я постави независимо от нейните характеристики, като това важи особено за стартовия (boot) екран. Имате достатъчно богат избор на графични формати: BMP, JPG, GIF, PNG, TIFF, TGA и WMF.


Падащото меню Sequence е за избор на реда на зареждане на снимките, в случай че е предпочетен вариантът с тяхната постоянна смяна – последователно или случайно. Съответно файловете могат да се добавят както единично, така и като цяла папка. Впоследствие има възможност и за преподреждане на техния ред. Преди да приложите определена промяна, не пропускайте бутона за предварителен преглед (където е възможно). Работете с повишено внимание и при кожите за Internet Explorer, тъй като тук нямате превю, а е необходимо да съобразите картинката с формата на меню полето на браузъра – по-дълга и по-тясна. Също така тази промяна ще се отрази и на Windows Explorer! А ако ви омръзне моментната ситуация, освен с клавишни комбинации, Changer XP може да се управлява много бързо и от иконата в трей полето.


Един недостатък, който може би е следствие от възрастта на програмата, е невъзможността да заредя нови boot екрани от вградените сайтове – предполагам, че те вече не съществуват, затова ще се наложи сами да си издирвате подходящи.


Демонстрационната версия работи само 15 дни.


Адриан Банчев


Разработчик: Nihuo Software


Лиценз: $18,95


Официален сайт: www.nihuo.com/changerxp.html

About the author

Редактор

Leave a Comment