Сигурност

CA Antivirus 2007

Written by Редактор


CA Antivirus 2007


През последните няколко години антивирусните предложения от Computer Associates периодично сменяха своите имена: eTrust, Vet и InoculateIT. С най-новата версия, именувана CA Antivirus 2007, компанията желае да намали до минимум риска от объркване, че това е софтуер, създаден от не кого да е, а от самите CA. Програмата функционира без забележки, съвместима е с по-старите версии на Windows и предлага безупречна защита, без да натоварва осезаемо компютъра.


Инсталация


За да изтеглите и инсталирате CA Antivirus 2007, не ви трябва нищо друго освен интернет връзка и малко търпение – не се изискват каквито и да било задълбочени познания, за да качите и подкарате програмата. Поддържат се ОС Windows 98/ME/2000/XP. Интересното е, че тук вместо единичен лиценз по подразбиране получавате три, но на цената на един. Самата програма принципно е част от пакета CA Internet Security, но може да се инсталира и да функционира самостоятелно без никакви проблеми. След като процедурата по инсталацията приключи, приложението заема около 35 MB дисково пространство, разчитайки на цели 5 резидентни модула в паметта.


Интерфейс


Интерфейсът при CA Antivirus 2007 ми допадна изключително много. Той е съвсем ясен и интуитивен, без да се натрапва със съобщения и фалшиви тревоги. В лявата част на работното поле са основните препратки: основно меню (Overview), файлове под карантина (Quarantine), настройки (Options) и сведения (Reports).


В полето Overview има няколко възможности: основни задачи (Main Tasks) – сканиране на всички (Scan My Computer) или на избрани файлове (Select files and Folders to Scan); текущия статут на скенера (Status), както и списък с петте най-опасни вируса за момента (Top 5 Virus Threats). В полето Latest Threats пък се виждат новооткритите вируси и червеи. Подобно на предложенията от McAfee и Norton, и при продукта на CA има бутон за автоматично коригиране на откритите проблеми с едно щракване, с цел осигуряване на максимална защита. Тук въпросният бутон е именуван Secure Now.


Ефективност


Интересното е, че CA предлага и гаранция. Според нея, ако система с инсталиран защитен пакет CA Antivirus 2007 бъде поразена и повредена от вируси, то разработчиците биха изплатили до $1500 за щетите, нанесени от вируса. Според мен тук по-скоро става дума за хитър PR трик, отколкото за реална гаранция, но все пак е хубаво, че създателите на продукта афишират такава увереност в качествата му.


Що се отнася до техническите спецификации, CA Antivirus 2007 се припокрива с конкуриращите приложения, с едно изключение – тук липсва защита от т.нар. rootkit вредители. Въпреки това при последните си тестове CheckVir.com дава на този продукт Advanced рейтинг, т.е. само с едно ниво под максималния резултат Advanced+. За съжаление лабораторията AV-Comparatives.org все още не е тествала настоящата версия на продукта и съответно не е дала оценка за неговите качества, но пък CA може да се похвали със сертификат от ICSA/Cybertrust.Заключение


В CA наистина са се справили много добре с разработката на CA Antivirus 2007 – той определено е по-добър и по-ефективен от предхождащите го инкарнации на eTrust Antivirus, Vet и InoculateIT. Тъй като е част от защитния пакет CA Internet Security 2007, настоящият софтуер не предлага защитна стена, но ако разполагате със самостоятелна такава, то този продукт е добър избор. Цената за троен лиценз е $49,99, а демоверсията може да изпробвате, като я свалите от: http://shop.ca.com/downloads/.

About the author

Редактор

Leave a Comment