Практика

Бързо управление на контекстното меню с Fast Explorer

Written by Редактор

Fast Explorer е малка, но полезна програма, която може да се категоризира като модулно шел разширение. Тя е предназначена за потребителите на Windows ОС (98, NT, 2000, XP, 2003). С нейна помощ бихте могли да оформите съдържанието на контекстното меню изключително лесно, както и да го почистите. Става въпрос за прозореца, който е достъпен при щракване с десния бутон върху даден файл или папка във файловия мениджър Explorer на операционната система Windows. Използвайки удобните препратки, достъпни във въпросното меню, бихте могли да повишите своята ефективност при работата с машината, без оглед на това с какво точно се занимавате.


Ето и един пример, в който менюто влиза в употреба: чрез него е възможно само с едно щракване да добавите дадена папка (или файл) в архив. Иначе за целта архиватори като 7-Zip, Winzip, Winrar и др. добавят в контекстното меню свой препратки. Повечето програми обаче не инсталират собствени връзки там. Също така в практиката понякога се получава така, че след деинсталирането на конкретен продукт във въпросното меню остават неговите вече остарели препратки. С течение на времето то би могло да се “задръсти” с излишни връзки към несъществуващи вече команди. Fast Explorer е удобно решение за почистването на подобни нежелани препратки. Освен да премахнете неактивните полета от менюто, бихте могли да създадете свои собствени команди! Fast Explorer се интегрира както със стандартния файлов мениджър в Windows – Explorer, така и с Total Commander.С оглед на казаното дотук може да заключим, че в контекстното меню се крие огромен потенциал! Fast Explorer от своя страна предлага на потребителите възможност за управление на външния му вид и препратките в него чрез удобен интерфейс. Накратко, това е една чудесна програма, която върши безупречно работата, за която е създадена. Тя е стабилна, не затормозява системата с високи изисквания и е напълно безплатна. Своето копие може да получите, след като посетите уебадрес http://thesoftpro.tripod.com/downloads/fe/.


Димитър Петков


Предлагам на вниманието ви обобщен списък с някои от възможностите, които предлага този софтуер за манипулация на контекстното меню в Windows:


• С Fast Explorer потребителят получава възможност да контролира поведението на контекстното меню в системата чрез удобен интерфейс.


• Създаването на нови менюта с подкатегории става бързо и лесно. Може да определите каква ще бъде иконката в конкретното меню, както и тези за подменютата, ако има такива. По желание може да въведете помощен текст, който ще бъде достъпен при задържане на курсора на мишката върху избрания елемент.


• Като бонус функция Fast Explorer предлага и модул, сканиращ регистъра за несъществуващи препратки. Грешките се коригират една по една или автоматично.


• Обемът на инсталатора на програмата е 550 KB, т.е. Fast Explorer е изключително пестелив откъм системни ресурси.


• Посредством интуитивния интерфейс може да направите статично или динамично меню, съдържащо подкатегории.


• Добавянето на статичен елемент става чрез простото натискане на бутона Add, а след това посочвате изпълнимия файл, към който ще сочи препратката.


• Чрез опцията Submenu Items се добавят подкатегории и сепаратори между тях, както и динамични менюта, които се активират само при щракване с десния бутон върху файл с конкретно разширение.


• Всяка препратка може да разполага със собствена иконка!


About the author

Редактор

Leave a Comment