Монитори

Бъдещето на HDMI

Written by Редактор


Бъдещето на HDMI


Още когато аналоговата връзка с монитора и въобще с устройствата за изобразяване на видеосигнал стана достатъчно неадекватна, за да обслужва новите стандарти при видеоизображението, се разбра, че бъдещето, освен че е цифрово, е също така и неясно. DVI стандартът бе началото на едно ново развитие на технологиите, а в момента HDTV става все по-интересна и привлича все повече потребители на своя страна. Високата дефиниция не само предлага много по-качествено изображение, но и помага за създаване на собствено кино в домашни условия. И не само това.


Начините за трансфер на цифровата информация, които обслужват HDTV в момента, са познати – HDCP (High Definition Content Protection) и HDMI (High Definition Multimedia Interface, съвместим с DVI сигналите и HDCP протоколите). HDCP разчита на DVI конектора за свързване, докато HDMI използва собствени кабели и конектори. Освен тези двата, през 2007 г. и в бъдеще ще видим още “играчи” – DisplayPort и Universal Display Interface. И докато UDI е физически и електрически съвместим с DVI, но с понижени възможности, DisplayPort е несъвместим с вече познатите стандарти.Предимствата на HDMI в сравнение с DisplayPort са очевидни – съвместимостта с DVI автоматично прави апаратната поддръжка на HDMI ако не вече налична, то поне много лесна за реализиране. Все пак повечето графични чипове от ново поколение разполагат с HDCP поддръжка, което директно означава, че изграждането на HDMI съвместима платка е нещо съвсем възможно. В случая единствено е необходимо да се прекара звуковият поток през PCIe интерфейса, което се получава на ниво софтуер (драйвери). Нека не забравяме и несъвместимостта между DisplayPort и DVI съвместимите варианти. Въпреки това доста от заинтересованите в случая компании говорят за евентуалното бъдещо наличие на конвертор между DisplayPort и HDMI/DVI, което да съвмести двата стандарта и да направи възможно включването на HDMI базирани устройства към DisplayPort.


Въпреки че HDMI все още има да измине доста “път”, докато наистина може да се каже, че разпространението му е повсеместно, технологията вече е във версия 1.3 на развитието си. Тази по-нова версия, позволяваща по-дълбоки цветове и по-висока резолюция, е имплементирана в Sony Playstation 3, за която може да разберете повече на страниците на този брой на вестника, а Epson чрез своя дисплей EMP-TW1000 осигурява поддръжка на 30-битов цвят. Версия 1.3 предлага 48 bit xvYCC, или над един милиард цвята, за сметка на добре познатите ни 24 bit sRGB, или 16,7 милиона цвята.В бъдеще все повече устройства ще предлагат най-новата ревизия на стандарта, като наред с това ще видим и безжичен вариант на HDMI свързване. В случая става дума за разработеното наскоро устройство на Philips, което може да ви помогне да премахнете цялото HDMI окабеляване в стаята си чрез безжичното решение. Поддържането на 1080p резолюция без компресия или загуби посредством ултраширока честотна връзка звучи доста сериозно, ако добавим и факта, че външни интерференции (GSM, микровълнови, Bluetooth или Wi-Fi) не оказват влияние.


HDMI търпи критика и от много фенове на DRM (Digital Rights Management) технологията, които претендират, че HDMI е изкопирала доста неща от DRM, но това едва ли ще попречи на HDMI тепърва да се развива със сериозни темпове през следващите няколко години.


Така или иначе, едно е ясно – съвсем скоро ще отмине времето, когато добре познатите ви S-Video кабели и конектори ще бъдат единственият вариант да гледате филм или нещо друго от компютъра на телевизора. А цифровизирането ще доведе до още едно голямо предимство – много по-високо качество и на видеосигнала, и на звуковия сигнал. Така добрият 20” LCD дисплей, свързан с вашия компютър, със сигурност няма да може да се мери с HDMI базирания ви 42” плазмен телевизор, изграждащ основата на новото ви домашно кино.


Тодор Богданов


About the author

Редактор

Leave a Comment