Мултимедйини програми

Button Shop 3 – стилни и професионални бутони за вашия сайт

 

 Ако желаете да представите сайта си по възможно най-ефектния начин или просто искате визията му да е повече от перфектна, но все пак смятате, че има нещо, което не достига, може да потърсите помощта на програмата, с която ще ви запозная в тази статия – Button Shop. Въпреки че тя не представлява цялостно решение за изработка на сайт, определено мога да кажа, че в сферата й на действие – създаването на стилни и елегантни бутони, се справя повече от добре. Благодарение на големия брой готови шаблони дори начинаещите потребители ще могат лесно да създадат професионално изглеждащи бутони.Интерфейс

Както вече сте забелязали, интерфейсът на приложението е изцяло в стила на Microsoft Office 2007. Ако работите с новия офис пакет на Microsoft, едва ли ще срещнете някакви затруднения при работата с интуитивния интерфейс.

Ето как са разположени отделните програмни елементи върху работния прозорец. Стандартните опции, като създаване на нов проект, съхраняване, експортиране и т.н., са разположени в основното меню, което се зарежда при натискане на бутона със звезда в горния ляв ъгъл. Функционалната лента с инструменти, разположена в горната част на прозореца, предлага достъп до четири основни категории: Button, Effects, EdgeEffects и Help. Останалата част е заделена за работно поле, върху което се разполага проектът ви. В дясната му част ще откриете панела за избор на шаблони, в който може лесно да превключвате между наличните категории, както и да добиете визуална представа за това какъв е стилът на съответния шаблон.Възможности и работа с програмата

По подразбиране приложението се стартира с вече отворен проект, в който за основа е използван бутон от Vista библиотеката с шаблони. Както вече споменах, работата с програмата е повече от лесна, тъй като по-сложната част вече е готова – дизайнът на бутона. За вас остава само да промените отделните параметри – текст, шрифт, цвят позиция, прозрачност и други допълнителни ефекти. Почти всичко обаче става с избор на предварително подготвени опции, разположени в удобни падащи списъци.

Button Shop ще ви е от полза, особено в случаите, в които трябва да измислите нещо изключително ефектно за много кратко време. Всички промени, които извършвате върху готовия шаблон, се отразяват в реално време, така че веднага може да се върнете към предходната стъпка и да коригирате това, което не ви харесва. Но нека да преминем и към създаването на примерен проект.

Ако след зареждането не ви допадне избраният шаблон по подразбиране, го променете от панела с шаблоните. Налични са шест основни групи, в които ще откриете над 150 готови варианта. Хубавото на програмата е, че имате възможност след като създадете своя нов бутон, да го съхраните и като шаблон, който да използвате впоследствие. Предполагам, че вече сте направили своя избор.

Макар да няма точно определени стъпки, през които трябва да преминете, ще започна с промяната на основните параметри на бутона: текст, шрифт, размер и цвят на шрифта и др. Те се намират в категорията Button. За да промените текста на бутона, е достатъчно да кликнете върху текстовото поле в подкатегория Text. Тук е мястото да се отбележи, че няма да имате никакъв проблем с изписването на текст с кирилица.

В следващата подкатегория Font се променят както самият шрифт, така и неговият цвят, размер, позицията на текста върху самия бутон, задава се сянка на текста и др. Размерът и основната форма на бутона се преконфигурират в подкатегория Size. Може да променяте размера на бутона по дължина и широчина, а коригирането на формата става много лесно, посредством задаването на процентни стойности.

В последната подкатегория тук – Color/Texture, може да персонализирате цвета и съответно фона на своя бутон. Ако не ви допада избраният цветови стил на шаблона, задайте собствени цветове. Трябва да посочите желаните в полетата Start и в End, тъй като между тях ще се прави преливката. Освен с наличните три предварително подготвени цветови палитри – Custom, Web и System, разполагате и с удобен инструмент за избор на цвят от произволно място на екрана. Ако пък искате бутонът ви да е още по-колоритен, използвайте и текстури. В програмата са включени над 20 текстури, но имате възможност да изберете и свои собствени.

Следващата категория е Effects. Както се досещате, това е мястото, където може да зададете допълнителни ефекти към проекта си. Това става също от удобни менюта и падащи списъци. Ефекти, които биха ви отнели доста време да ги направите в някой от професионалните графични редактори, тук се прилагат само с поставянето на отметка. Първият ефект, който имате възможност да изпробвате, е за блясък (Gloss Style). Възможно е да промените няколко параметъра: тип, основен цвят и видимост. За тип имате избор между утвърдените стилове, използвани при различните операционни системи (Aqua, Vista, XP и т.н.). С цвета е най добре да експериментирате в движение, а контролирането на нивото на прозрачност и тук става с промяна на процентното отношение.

Една от интересните възможности на програмата е достъпна в следващата подкатегория – Button Icon, а именно вмъкване на допълнителна икона върху бутона. Поддържаните графични формати са .bmp, .jpeg, .png, .gif, .ico, .emf, .exif, .tiff и .wmf. Имайте предвид обаче, че е добре предварително да съобразите размера на иконата с този на бутона, защото ако графичният файл е по-голям, ще бъде несъразмерно умален до големината на бутона. Следващите няколко опции ще ви позволят да добавите допълнително осветеност и/или огледален ефект на своя бутон. Освен цвета и нивото на прозрачност може да определяте хоризонталната и вертикална позиция, както и дистанцията на отражение при огледалния ефект.

В категория EdgeEffects ще откриете опции за задаване на външни и вътрешни контури, както и възможност за добавяне на „сияние“. Когато приключите с дизайна на бутона, може да го запазите или като статично изображение, или с допълнителен пулсиращ ефект.

Предполагам, че още едно улеснение за повечето от вас ще представлява вграденият HTML генератор, с чиято помощ ще се сдобиете с необходимия код (HTML или Javascript) за вграждане на бутона в уеб страницата си. Освен това преди генерирането може да добавите още няколко опции, например показване на допълнително изображение при преминаване на мишката върху бутона или при натискането му, както и задаване на URL адрес. Естествено, за да сте убедени, че крайният резултат е това, което сте си представяли, може да използвате полето HTML Preview, за да прегледате как ще изглежда бутонът ви, преди да го прикрепите към уеб сайта си.

Програмата разполага и с допълнителни опции за конфигурация, които ще откриете в Help > Options или с клавишната комбинация Ctrl + O. Може да промените качеството на съхраняваните изображения в .jpeg формат, както и броя на кадрите, които да се използват при задаване на пулсиращия ефект към бутона. Ако случайно не ви допада цветовата схема на приложението, лесно ще я смените с нова кожа от тук. Същото важи и за фона на работното поле, който по подразбиране е сив.Заключение

Да си призная, трудно ми е да определя коя е конкретната аудитория, към която е насочена програмата. Бих казал, че тя е по-скоро универсална, тъй като е изключително лесна за използване от начинаещите потребители, но и достатъчно гъвкава и функционална за професионалистите, позволяваща им бързи и ефектни корекции и дизайн на бутоните. Огромен плюс е наистина богатата колекция от шаблони и текстури, както и възможността да съхранявате собствените си проекти като нови шаблони. Все пак най-добре е да прецените сами дали ще ви е полезна, като изтеглите и тествате пробната версия на Button Shop от http://www.kristanix.no/download/buttonshop-setup.exe. За да продължите да я използвате и след пробния период, трябва да заплатите $29,95.

Галин Атанасов

Shareware http://www.kristanixsoftware.com/buttonshop/ Windows 2000, XP, Vista

About the author

Редактор

Leave a Comment