Игри

Battlefield 2142

Written by Редактор


Battlefield 2142


Производител: DICE Stockholm


Разпространител: EA Games


Сайт на играта: http://battlefield2142.ea.com/battlefield/bf2142/


Платформи: PC, Playstation 2, XBox


Минимални изисквания за РС: CPU 1,7 GHz, RAM 512 MB, VRAM 128 MB, HDD 2 GB


Жанр: First Person Shooter


Прилича на: серията Battlefield, Ghost Recon Advanced Warfighter


Няма какво да се лъжем – ние, порасналите момчета също обичаме да си играем на война. Дали ще е сбиване в бара, дали ще е целене в главата на пейнтбол с колегите, дали ще е псуване по време на неделното футболче в двора на училището – всеки от нас намира своите битки. Разбира се, малко неща могат да се сравнят с емоцията от това да усещаш тежестта на автомата в ръцете си, потта, стичаща се по челото и влизаща в очите, натежалите от умора крайници, физическото изтощение и въпреки него адреналина, напомпан в кръвта ти от мириса на барут и сяра, гърмежите, свистящия звук от осколки и рикошети около теб и животинския ти инстинкт – убий, за да не бъдеш убит.


Това са мъжки работи. Тях момичетата не ги разбират. И няма как. Но понеже, колкото и да е първична и мъжкарска, войната все пак е скапана работа, е добре да се намират нейни заместители. А за хората, които нямат възможност или желание да ходят на пейнтбол или още по-добре на страйкбол, разработчиците са се погрижили отдавна.


Игрите, пресъздаващи военни действия, са толкова много, че с лопата да ги ринеш. Само заглавията с основна тема Втората световна война са десетки, ако не и стотици всъщност. За съжаление игрите, представящи по-съвременни конфликти, се губят сред продуктите, посветени на Голямото мазало. Те обикновено или са недоизпипани, или не пресъздават интензитета на военните действия, а по-скоро един по-тактически аспект на войната, и по-конкретно повечето са свързани със специални операции и човека–армия, който ги изпълнява. За всеобща радост последното Battlefield заглавие променя това.Въпреки че самата поредица Battlefield тръгва точно от Втората световна война, тя съвсем не ограничава бойното поле с този конфликт. След излизането на първата от игрите – Battlefield 1942, и огромния й успех по света (за съжаление сравнително слабата й популярност у нас отново се дължи на факта, че неясно защо за голяма част от бг геймърите отборните екшъни се изчерпват с Counter Strike) заглавието продължава с нова насоченост към друг изключително популярен сблъсък с втората си част – Battlefield Vietnam. Следва Battlefield 2, която пренася военните действия в съвременната епоха и не се позовава на никой реален конфликт, и така лека-полека стигаме до настоящото заглавие, което ни хвърля в едно мрачно и доста неприятно бъдеще.


В Battlefield 2142 земята е изправена пред природен катаклизъм, след като северното полукълбо на планетата ни замръзва и хората са принудени да бягат към по-топлото южно. Естествено, като се съберат много и различни националности на тясно пространство, става страшно мазало, та и тук така. В крайна сметка напрежението ескалира и се оформят две враждуващи фракции: Европейският съюз (Europian Union) и Общоазиатската коалиция (Pan Asian Coalition), които не е много ясно точно за какво се бият, но в крайна сметка оставаме с впечатлението, че е просто за да освободят място на и без това отеснялото уютно пространство на земята. На кого всъщност му пука за историята в една такава игра? Нека ви разкажа за геймплея.Battlefield е отборна игра. Това означава, че може и трябва да я играете в мрежа със и срещу други живи играчи. А мрежата, която поддържа играта, си заслужава. Имате възможност да се впуснете в епични битки, състоящи се от до 64 души. Освен това поредицата никога не е била насочена към индивидуалния играч, а най-вече към отборния геймплей. В играта може да избирате измежду четири основни класа войници – assault, recon, engineer и support, да се спрете на този, който най-много приляга на стила ви на игра, и да си го развивате. За да изпълнявате целите и да побеждавате, е задължително да направите екип с други класове бойни единици. Всеки клас трупа бонуси при успешно изпълнени мисии, които позволяват отключване на специални оръжия и умения. Това ви дава предимство напред в играта и помага много с напредването на дигиталната война. Общо взето, в началото ще се чувствате като в небрано лозе, когато се набухате в сървър с обиграни войници – освен всичко те са по-бързи, по-добре екипирани и по-опитни от вас. Но ако стискате зъби и не сте от хората, които се нервират и викат “Егати тъпата игра!”, понеже просто не могат да я играят, ще бъдете възнаградени с това да си намерите съекипници и да разчитате на тях. А това е есенцията на Battlefield-a. Отборната игра и отборният дух, който носи.


Повечето отбори освен бойци имат и един командир. Той също се бие, разбира се, но освен това дава заповеди, както си личи от класа му. Хубаво е да слушате и да изпълнявате тези заповеди. Колкото по-послушни и стриктни сте били в битката, толкова повече бонуси ще получите накрая.В играта ще можете да управлявате шест различни типа превозни средства. Те са идентични като класове за различните фракции, а и на вид са доста сходни. Състоят се от две въздушни единици – бойна и транспортна, и четири наземни: БТР, танк, бързо и маневрено бъги и голям и тежък мек. За незапознатите ще споменем, че мекове се наричат големите бойни машини от някои игри, които приличат на роботи на два крака с бойна кула отгоре, в която седи пилотът.


Самата идея на Battlefield игрите винаги е била в завземането на контролни точки и отстояването им, като по този начин малко по малко се придвижвате към противника, докато стигнете базата му и съответно я завоювате. Battlefield 2142 за пръв път включва и един друг режим на игра – Titan. В този режим целта на отборите е да завземат конкретни позиции, на които има ракетни силози. Въпросните ракети се използват, за да се отстрелят щитовете на Титана, който се явява нещо като мобилна база на противниковия отбор. Това може да бъде огромен кораб или въздушна платформа. След като свалите щитовете, е време да нахлуете във въпросния Титан и да унищожите генератора му, като битките изведнъж от огромни открити пространства се преместват в тесни коридори. Заигравката обаче е, че докато вие сте заети с важната задача да гръмнете купчината желязо, част от противниковия тим може спокойно да мине в тила ви, да си гепи няколко силозчета и да свали вашия Титан, докато се усетите. Това прави битката доста по-разпокъсана, интензивна и гъвкава.Графиката и звукът на Battlefield 2142 са на ниво. Оръжията звучат, а и изглеждат достоверно, макар и малко футуристично. Липсват моментите, в които да се насладите на пълна тишина – винаги има разговори по радиото, изстрели или взривове. Играта ползва енджина на предшественика си Battlefield 2, но това не означава, че изглежда зле. Дори напротив – за една онлайн мултиплеър насочена игра е направо страхотна, а и в сравнение с много други заглавия, появили се напоследък, творението на DICE просто блести.


В заключение, ако обичате отборните игри, ако искате да споделите малко екшън с приятели или ако просто ви липсва гърмежът на изстрелите, то Battlefield е вашата поредица. Остава само да си изберете в коя епоха.


Камен Дончев

About the author

Редактор

Leave a Comment