ИТ в България

БАИТ ЕКСПО 2007

Written by Редактор


Светът на информационните и телекомуникационните технологии отново превзе столицата ни, която стана за дванадесети път домакин на националното изложение по информационни и комуникационни технологии БАИТ ЕКСПО 2007. То се проведе в периода 30 октомври – 3 ноември 2007 г. в Интер Експо Център в София.


През годините на своето съществуване БАИТ ЕКСПО се утвърди като най-голямото и най-представително събитие за българския ИКТ бранш. В тазгодишното издание на изложението се изявиха 104 компании, които представиха последните новости в областта на информационните технологии и комуникациите. Фирмите участнички показаха все по-голямо умение да презентират своите продукти и услуги и така успяха да оправдаят очакванията си за отлично представяне и привличане на все повече нови клиенти.


За втора поредна година генерален спонсор на БАИТ ЕКСПО е японската компания Brother, а за медиен партньор бе избрано BG радио.Самото изложение бе структурирано в няколко основни тематични групи – хардуер софтуерни продукти мрежи, телекомуникации и интернет, мултимедия и продукти за “цифровия дом”, в които бяха демонстрирани най-новите персонални, мобилни и джобни компютри, мрежови решения, цветни и черно-бели печатащи устройства, монитори, фискални принтери, български и чуждестранни софтуерни продукти и игри и много други от вълшебния свят на компютърната техника.


По традиция се състояха многобройни фирмени конференции, форуми и семинари, представящи най-новите продукти и решения на водещи световни фирми. Деловата програма на БАИТ ЕКСПО 2007 включваше двудневен Национален форум за развитие на информационните и комуникационните технологии, който се състоя на 31 октомври и 1 ноември, организиран с любезното съдействие на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Комисията за регулиране на съобщенията (КСР), “Юкономикс”, Асоциация “Телекомуникации” (АСТЕЛ) и Агенция “Булгарреклама”. В рамките на изложението се проведе образователен форум на тема “Внедряването на информационните технологии в образованието”, реализиран с помощта на Министерството на образованието и науката (МОН).


Откриването на изложението бе обявено с прерязването на лентата от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин и председателя на Управителния съвет на БАИТ Боян Бойчев. Сред официалните гости бяха и заместник-министърът на образованието и науката Кирчо Атанасов, както и други официални лица.“Въпреки трудностите на прехода, секторът на информационните и комуникационните технологии остава един от водещите в националната ни икономика. Ръстът му през последните пет години надвишава над два пъти реалния ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и очакванията са тази устойчива тенденция да се запази и през следващите години”, сподели своите впечатления министър-председателят Сергей Станишев, поздравявайки всички участници.


На церемонията при откриването на БАИТ ЕКСПО 2007 беше връчена годишната награда на БАИТ за цялостна дейност и значим принос в развитието на информационните и комуникационните технологии в България. Тази година наградата бе присъдена на председателя на ДАИТС Пламен Вачков.


В рамките на най-голямото специализирано национално изложение по информационни и комуникационни технологии, на 30 октомври 2007 г. със съдействието на МОН се проведе и международната конференция “ИКТ в образованието“. Основен акцент по време на нея и на успешно преминалия традиционен образователен форум бе държавната политика и стратегия за ИКТ в образованието. Изнесени бяха над 20 доклада, разпределени в следните тематични групи: “Държавната политика и изпълнение на програмата на МОН за въвеждане на ИКТ в образованието”; “Създаване на добре подготвени специалисти за развиване на конкурентна икономика: проблеми и предизвикателства пред образователната система”; Създаване на ново електронно съдържание и прилагането му, усъвършенстване на методологията за преподаване и усвояване на знанията”; “Подкрепа на водещи институции и фирми за развитието на образованието в България”; “Добри практики за прилагане на ИКТ в обучението”.Конференцията беше открита с приветствие от заместник-министъра на образованието и науката Кирчо Атанасов. Той подчерта, че подкрепя навлизането на информационните технологии в образованието, и изрази увереност, че в днешно време това е единствената алтернатива за повишаване ефективността на учебния процес и качествената подготовка на младите хора. Заместник-министърът изрази също така и своята готовност да се работи в посока на публично-частното партньорство между институциите и фирмите, в полза на модернизацията на образованието.


“Асоциацията ще продължава и в бъдеще да подпомага модернизирането на българското образование”, приветства като домакин на форума участниците и гостите председателят на УС на БАИТ Боян Бойчев.


Основният доклад на тема “Държавна политика и стратегия на МОН за ИКТ в образованието” бе изнесен от Орлин Кузов от просветното министерство. Един от акцентите в Стратегията на МОН е улесняване на домашното използване на компютри и ИТ сред ученици и учители. Правителството предвижда да разработи схеми, които да дадат възможност учителите да получат безплатни или субсидирани компютри за дома. Ще продължат инвестициите в иновационната структура за училищата, насочена главно към осигуряване на безжична връзка, интерактивни бели дъски, мултимедийни проектори и лаптопи. Министерството предвижда още активизиране на публично-частните партньорства в областта на ИКТ в образованието, като целта е да се засили участието на частни компании, местните власти, граждански асоциации и сдружения.


В конференцията специално участие взе и водещата британска организация за внедряване на ИКТ в британската образователна система “БЕКТА“, представена от директора й Ванеса Питгард. Нейното участие стана възможно благодарение на Програмата за подпомагане на модернизацията на българското образование, осъществявана от Британския съвет в България.


За трета поред година БАИТ организира в рамките на БАИТ ЕКСПО колективен щанд, на който даде възможност на голям брой фирми, университети и училищни колективи, които са разработчици или дистрибутори на учебни продукти и системи, базирани на използването на компютри в обучението, да демонстрират своите постижения в използването на ИКТ в обучението.В сравнение с миналата година образователният щанд е значително по-голям и комплексен. Със свои щандове в рамките на колективния се представиха общо 15 училища, 4 университета и 8 фирми, разработващи образователен софтуер. В рамките на форума бе изграден и централен информационен щанд на МОН.


Целта на Националния форум за развитие на информационните и комуникационните технологии бе да се обсъдят държавната политика в сектора на информационните и комуникационни технологии, състоянието и развитието на информационното общество в страната, актуални проблеми, свързани с привличане на средства от европейските фондове за развитието на сектора, и по-специално възможностите по оперативната програма “Конкурентоспособност”.


Специално внимание бе обърнато и на положителния опит на водещи български фирми в създаването на собствени продукти и налагането им на световния пазар. Основният доклад на форума “Държавната политика в сектора на информационните и комуникационни технологии” бе презентиран от председателя ДАИТС Пламен Вачков.


Темата за електронното правителство и неговото изграждане пък бе застъпена в доклада на министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Доклад за регулаторната политика в сектора на ИКТ представи Валентин Хараламбов, заместник-председател на КРС. Председателят на БАИТ Боян Бойчев анализира състоянието и развитието на пазара на информационни и комуникационни технологии в страната, възможностите за развитие на публично-частното партньорство и други актуални проблеми пред развитието на българската ИКТ индустрия. С доклади се включиха също председателят на АСТЕЛ Антони Славински и председателят на Сдружението за електронни комуникации (СЕК) Теодор Захов.


Форумът премина в рамките на два дни. Първият ден се проведе общо пленарно заседание, а през втория – пет специализирани конференции. Той завърши със заключителна сесия, на която бяха дискутирани резултати и предложения за актуализиране на програмата на правителството за развитие на информационните и комуникационните технологии в страната.


На място посетителите имаха шанса да се запознаят отблизо с продукти и системи, разработени както от български, така и от водещи чужди фирми. Те имаха възможност да видят различни мултимедийни учебни програми и програми за ранно училищно обучение и възпитание.


В рамките на форума се състоя награждаването на победителите от Първата балканска олимпиада по информатика за ученици на възраст до 16 години. Тя се проведе от 18 до 23 юли 2007 г. в сръбската столица Белград. Победителите от отбора на България са: Румен Христов Христов, ученик от СОУ “Сава Доброплодни”, Шумен – носител на златен медал; Ясен Здравков Трифонов, ученик от ОМГ “Акад. К. Попов”, Пловдив – носител на сребърен медал; Георги Юлиянов Гюрчев, ученик от МГ “Баба Тонка”, Русе – носител на бронзов медал; Димитър Христов Христов, ученик от СМГ “Паисий Хилендарски“, София – носител на бронзов медал.


Спонсори бяха фирмите “СТЕС-BG”, “ЕНКО Сервиз”, “Мусала Софт” и “Фрекълз”, всичките членове на БАИТ. Те предоставиха на победителите както парични, така и предметни награди. Учебният център на фирма СТЕС-BG в допълнение дари всеки медалист с пакет за обучение и сертификация за Microsoft Certified Technology Specialist: NET Framework 2.0 Web Applications на стойност 1400 евро.


Бяха дискутирани редица актуални проблеми, като изграждането на електронното правителство, регулаторната политика в сектора на съобщенията, преносимостта на номерата при мобилните телефони, проблемите пред развитието на цифровото телевизионно разпръскване и др.


За първи път тази година с колективен щанд участва и Тайванският съвет за насърчаване на външната търговия (TAITRA). В рамките на изложението за посетителите бяха организирани редица приятни изненади, участие в томболи с награди и атрактивни забавления. IP камера за видеонаблюдение през ADSL имаше възможност да получи напълно безплатно всеки абонат на БТК ADSL по време на БАИТ ЕКСПО 2007. Тази услуга за първи път бе предложена у нас от БТК.


Спокойствието и видеонаблюдението вкъщи вече се превръщат в достъпна и лесна услуга, която не изисква закупуване на специални системи или обслужването им от външни фирми. Всеки БТК ADSL клиент вече ще може сам да наблюдава чрез интернет своя дом или офис отвсякъде и по всяко време. Това е абсолютно възможно благодарение на новата услуга – БТК ADSL Eye, която българския телеком вече предлага.


Новият продукт на БТК всъщност представлява IP камера, свързана към ADSL услугата на клиента. Тя може да бъде поставена на всяко избрано от клиента място и да излъчва видеоизображение, достъпно за наблюдение чрез интернет от всяка точка на света.


По време на самото изложение БТК ADSL Eye бе предлагана напълно безплатно на всички нови и настоящи потребители на викосокоростния ADSL интернет при заявка на своя интернет пакет за две години. Промоционалните количества са ограничени, но разбира се, услугата ще е достъпна и след края на изложението. На клиентите няма да се налага да купуват устройството, а ако желаят, могат да го получат като допълнение към своя пакет БТК ADSL само срещу 5 лв. на месец при 24-месечен договор за услугата, или 10 лв. на месец за едногодишните договори, обявиха от компанията.“Всички подобни устройства на пазара днес изискват технически познания за първоначална настройка и поддръжка. БТК направи конфигурирането и ползването на услугата изключително лесно. На клиента вече няма да се налага да разкодира сложните технически съкращения или да конфигурира непонятни технически параметри – разясни приложението на БТК ADSL Eye мениджърът “Развитие на продукти и услуги” в БТК Иван Симеонов. – Активирането и поддръжката на БТК ADSL Eye е изцяло на български език. Настройката се извършва чрез лесен и удобен за ползване уебинтерфейс. Така активирането на продукта ще изисква минимални усилия от страна на клиента”.


По време на БАИТ ЕКСПО клиентите на българския телеком успяха да се възползват от още една промоция. Специално за бизнес абонатите на компанията БТК предложи нова телефонна централа NEC Philips IPC 100 с 50 % отстъпка в цената при подписване на двугодишен договор за три телефонни линии и пакет БТК ADSL по избор.


Всеки нов клиент на vivatel, който подпише едногодишен или двугодишен договор за data-абонаментен план vivatel traffic, участва в томболата за 3G USB модем.


По време на изложението Neterra представи най-новата си услуга HDTV, която вече е на разположение и на българските клиенти. HDTV има два пъти по-висока линейна резолюция от стандартната телевизия, предлага доста по-наситени и реалистични цветове, 16:9 размер на картина и Dolby Digital 5.1 съраунд звук.


В рамките на експото се проведе и официален турнир по джаги за запалените маниаци по този спорт, като за победителите имаше специални награди, осигурени от спонсорите на състезанието Plesio, “Орак инженеринг”, Eset, Lexmark и др.


Всичките 104 фирми изложителки бяха разположени на ефективна обща изложбена площ около 2500 кв.м. По време на изложението те проведоха и множество фирмени семинари. За медиите също бяха предвидени щандове, на които те имаха възможност да представят всички издания, тематично свързани с ИКТ индустрията.


Борислава Рогева

About the author

Редактор

Leave a Comment