Мултимедйини програми

AVCHD видеоредактиране Corel Ulead VideoStudio 11 Plus и Pinnacle Studio 11 Ultimate

Written by Редактор

Софтуерните приложения Ulead VideoStudio 11 Plus от Corel и Studio 11 Ultimate на Pinnacle Systems са едни от първите комерсиално насочени видеоредактиращи приложения, които са съвместими и с по-новия от двата високорезолюционни видеоформата, а именно AVCHD (Advanced Video Codec High Definition). Преди време ви запознах с предходната версия на Ulead VideoStudio – 10 (за пълната статия посетете адрес http://www.computers.bg/statia.php?mysid=787&t=14),  в която се поддържа единствено работа с HDV (High Definition Video) компресирани материали. За по-стария видеоредактор от Pinnacle пък е писал колегата Адриан Банчев.


Неслучайно реших да представя обновените им версии в един общ материал, защото, освен козметични промени, и при двете приложения вече се наблюдават и стойностни функционални разширения, изразяващи се в значително подобрените възможности за работа с многоканален звук и най-вече в новодобавената съвместимост с най-актуалния алгоритъм за HD видеокомпресиране – AVCHD.


Паралелно с тези добри новини, ще трябва да ви разочаровам със завишените минимални системни изисквания и при двете програми, което е съвсем в реда на нещата. За да можете да редактирате AVCHD видеоматериали, Pinnacle Studio Ultimate ще се нуждае от поне 2,4 GHz двуядрен процесор Core 2 Duo, видеоадаптер, оборудван с 256 MB автономна памет, както и минимум 1,5 GB оперативна RAM памет. Ако обаче операционната ви система не е XP, a Vista, обемът на необходимата оперативна памет тук нараства на 2 GB. Що се отнася до предложението на Corel – Ulead VideoStudio 11 Plus, то също не пада по-ниско от Studio 11 Ultimate: изисква процесор Pentium 4 с HT технология, работещ на тактова честота от поне 3 GHz. За работа с AVCHD и HDV видео е необходима и поне 1 GB оперативна памет.Тествах и двете програми на система с процесор Intel Core 2 Duo, работещ на 2,66 GHz, с 2 GB оперативна памет и видеоадаптер AMD/ATI Radeon X800 с ядро R420. Може да се каже, че при редактиране на AVCHD видеоматериали като цяло VideoStudio работи малко по-бързо от Studio 11. Освен това предложението на Corel предлага и опция за пауза на превю прозореца за предварителен преглед на изходното видео, от което се спестяват доста цикли на процесора и съответно рендерирането става още по-бързо.


И двете софтуерни решения разполагат с опция за запис на HD видео върху съответните HD DVD носители. Естествено, с тях е възможно да записвате и стандартно DVD видео върху DVD. Създадените материали могат да бъдат възпроизвеждани със софтуерния DVD плеър WinDVD 8. Интересното е, че той идва като бонус към комплекта на VideoStudio. Записаните материали могат да бъдат възпроизвеждани и на произволен хардуерен HD-DVD плеър, както и на игровата конзола Xbox 360 на Microsoft. Редно е да се отбележи, че засега нито едно от двете приложения не предлага опция за запис върху Blu-ray медии, но този недостатък ще бъде коригиран чрез ъпдейти в бъдеще. Информацията е официална, а не се базира на предположения.
При новото Studio има и една екстра, която липсва във VideoStudio, а именно опцията за онлайн интеграция с Yahoo Video, както и със собствения сайт за видеосподеляне, хостван от Pinnacle. Членството там струва $36 годишно, като получавате 100 MB място за клиповете си. Липсва възможност за качване в YouTube, но и тази функционалност ще бъде добавена скоро, обещават разработчиците.


Общо взето, Studio 11 се държи доста по адекватно от Studio 10, която заби на няколко пъти по време на тестовете ми, при това единствено рестартирането на системата коригираше проблема. Тук не се натъкнах на подобни неприятности, колкото и да се стараех да затормозя софтуера. Колкото до VideoStudio Plus, тя също се държи отлично. По-старата й, 10-а версия също не е “забивала” в ръцете ми, но пък работеше осезаемо по-тромаво.В крайна сметка, ако имате дигитален камкордер, поддържащ AVCHD формата, бих ви препоръчал което и да е от двете приложения, защото и цените им са еднакви ($129,99), освен ако не планирате да създадете и онлайн видеогалерия. В такъв случай Studio 11 Ultimate е за предпочитане, но не забравяйте, че хостингът се плаща отделно от лиценза. Ако пък вашата камера записва в стандартна резолюция, бихте могли да заложите на бюджетните VideoStudio 11 (без плюс) или Corel и Studio 11 (без Ultimate).


Димитър Петков

About the author

Редактор

Leave a Comment