Операционни Системи

Automize 7.32 – автоматизирайте Windows

Written by Редактор


Разработчик: Hitek Software LLC


Официален сайт: www.hiteksoftware.com


Automize е софтуер на професионално ниво, който ще ви помогне да автоматизирате част от компютърните си задачи. Вероятно отдавна ви е станало много досадно често да повтаряте една и съща комбинация от действия, а освен излишни усилия, това е и сериозна загуба на време. В такъв случай ви предлагам да погледнете новата версия на Automize, с чиято помощ ще си улесните много живота пред компютъра.


Ако сте работили с операционна система с отворен код, ще ви направи впечатление, че интерфейсът се доближава до нейния стил, което си има обяснение: сред предимствата на този софтуер е и неговата многоплатформеност – достъпни са версии както за Windows, така и за Linux и MacOS (за създаването му е използвана Java). Работната площ и бутоните са подредени много прегледно, въпреки че не са особено интуитивни. Противно на моите очаквания, големите цветни бутони служат за управление на разписанието (scheduler) – спиране или временно паузиране. Следващата опция е много интересна – минимизиране на прозореца на приложението като икона на десктопа, за да не пречи на нормалната работа. След това само с едно щракване върху нея може да го възстановите. И четвъртият функционален бутон е за създаване на списък със задачи, които да се изпълняват последователно.Самите действия се визуализират в полето отляво и могат да се сортират в различни тематични папки (за съжаление не се поддържа кирилица). Очаквах приложението да се справя със запис на поредица от действия с мишката, но се оказа, че то е създадено с по-професионална цел и предназначението му е да се използва повече за поддръжка на системи, отколкото за забавление. Самият запис става по следния начин: отворете меню Tasks, след което изберете вида на задачата – например първите са Command и Windows (за изпълнение само под ОС на Microsoft). При стартирането на команда може да извикате определен изпълним файл, като има възможност за задаване на параметри. Също така може и директно да се стартира файл от различен тип, като напишете пълния път до него. Обърнете внимание и на полето Script най-отдолу – тук се съставят изключително мощни скриптове, при които се използва Java Script. Ако срещате някакви затруднения – на ваше разположение са и множество примерни кодове.


Задачите могат да бъдат настройвани за всякакъв интервал на стартиране – както минути и секунди, така и за месечно изпълнение. Automize може да се използва и за интернет приложения и сваляне на файлове, а също така и за наблюдение на активността на системата, като има възможност и за създаване на подробни логфайлове за всеки вид дейност.


Като допълнителни екстри отчитам наличието на нелош FTP браузър, CLM (Commandline Module), тестер на бази данни и др. (меню Utilities). CLM е опционална добавка, която изисква отделна регистрация и с чиято помощ може да се управлява диспечерът на отдалечена машина.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment