Други

Atlas of World History

Written by Редактор

Попаднах на тази програма съвсем случайно, но тя веднага предизвика моя интерес, тъй като древната история много ме вълнува. Ако и вие сте изкушени да научите нещо повече за възникването и развитието на отделните държави, не пропускайте да разгледате Atlas of World History. Той се разпространява напълно безплатно, като единичен изпълним файл с размер 2,5 MB. Атласът всъщност е графична карта, на която по съвсем елементарен и схематичен начин са отбелязани различните държави. Използваната резолюция е 800 х 600, така че ако вашата е различна, може да имате някои проблеми с центрирането на картината.Началната година е 3000 пр.Хр. а крайната – 1000. Може да си изберете стартова година (сложете знак “минус” за тези от преди Христа) и след това да проследите събитията, като по всяко време има възможност за паузиране. Страните са отбелязани с различни цветове, а отделните групи са обособени според езика – зелено и жълто за индоевропейските, червено и оранжево за африкано-азиатските и т.н.


Много добра идея (без която голяма част от ползата от тази програма щеше да изчезне) е възможността за получаване на повече данни за определени държави и нации, като щракнете върху тях. Може да се превключва между картата и списък с най-важните дати и събития за всяка една държава, като в отделни случаи са налични и снимки.За съжаление тук е и моята най-съществената критика. Не мога да твърдя, че познавам добре всички исторически факти, но специално в данните за България има прекалено много фрапиращи неточности. Създаването на Велика България е маркирано в 584 г., а през 679 е извоюван данък от Византийската империя. Надявам се, че това се дължи на прословутата ни неизвестност по света, но все пак разваля впечатлението от иначе доброто приложение. Трябва обаче да се отвори една скоба и да се отбележи, че днес много учени оспорват официалните дати за създаването на нашата държава и развиват алтернативни теории и може би авторите на този атлас са предпочели да използват точно една от тях.


Като финални думи бих ви препоръчал да погледнете тази програма. Въпреки своите недостатъци тя е много интересна и понякога може да ви бъде много полезна. А ако откриете грешка, може да пишете на авторите на следния e-mail: support@atlasofworldhistory.com.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment