Дънни платки

ASUS Maximus Extreme – уникална платка за истински ентусиасти

Written by Редактор

През последните няколко години сме свидетели на доста сериозно развитие при разработката на дънни платки. Вероятно си спомняте как изглеждаха те в края на миналия век –изобщо не бяха “шарени” и екипирани с безброй възможности, но вършеха (поне по-голямата част от тях) своята работа, което всъщност бе най-важното. През годините обаче започнахме да забелязваме добавяне на какви ли не интересни допълнения – не само че LAN контролерите започнаха да стават повече от един, но и FireWire 1394 и особено WiFi вече не изглеждат толкова странно. Производителите на платки добавят още и още нови функции в BIOS-а на дънната платка и в комплектовката й. Каквото и да сте виждали досега обаче, едва ли ще може да бъде сравнено с това, което ASUS реши да предложи на най-сериозните си и запалени фенове на овърклока: изстискване на максималните възможности на компютърната система. Представяме ви Maximus Extreme!


Спецификации на ASUS Maximus Extreme


• Поддръжка на Socket775 Core 2 QUAD/Duo/Extreme в 45 nm или 65 nm вариант, P4 6xx, P4 8xx и P4 9xx – всички процесори на Intel за Socket775 с изключение на 533 MHz FSB модели Celeron и P4 5xx/6xx.


• Intel Bearlake X – X38 + ICH9R.


• 4xDIMM слота за до 8 GB DDR3-1333/1600/1800 памет в Single/Dual Channel конфигурация (неофициално се поддържа 1600/1800 MHz DDR3 чрез овърклок).


• Общо три PCIe x16 физически слота – 2x PCI x16 ver. 2.0 пълноценни с поддръжка на ATI CrossFire и един PCIe x8 (бъдеща поддръжка на CrossFire X), 2xPCIe x1 (единият е резервиран за SupremeFX II звуковата карта), 2xPCI разширителни слота.


• Поддръжка на 2xATA133, 6xSATA300 с поддръжка на RAID 0/1/0+1/5 чрез ICH9R, 2х еSATA чрез контролер Jmicron JMB363, 2x Gbit LAN чрез Marvel Yukon Gbit LAN.


• 8-канален HD Audio Azalia чрез външната звукова платка SupremeFX II, изградена около Analog Devices AD1988B.


• Поддръжка на 12 USB 2.0 конектора (6 от тях достъпни чрез допълнителни кабели), IEEE1394 чрез VIA 6308P чипсет.


• ATX Form Factor.


Без да поглеждаме снимката на платката и да вникваме по-сериозно във възможностите й, спецификациите на Maximus Extreme са почти идентични с тези на другите Intel X38 базирани дънни платки (например MSI X38 Diamond, която ви представих наскоро). Това заключение обаче е доста погрешно, що се отнася до Maximus Extreme, защото платката, общо взето, е една идея над всички останали. Защо? Ще разберете от следващите редове.


Моделът е част от серията ROG (Republic of Gamers) и върху ATX параметрите 30,5 см х 26,9 см в ASUS са успели да съберат повече, отколкото вероятно сте искали да получите от Intel X38 базиран продукт. И не говоря само за уникалното охлаждане, което се вижда (и изпъква) на пръв поглед. Всички важни чипове върху PCB-то, като MOSFET транзистори и северния мост, са покрити с медни радиатори, а още по-фрапиращо е, когато забележите, че в същността си радиаторът на северния мост реално е воден блок (Fusion Block System) с изведени щуцери (на всичко отгоре в окомплектовката на платката ще намерите елементи за свързването на маркучи към блока). Както вече казах по-горе, едва ли сте виждали нещо такова досега.Самият воден блок е част от доста сериозен радиатор, който няма начин да остави северния мост да загрее достатъчно. Топлинните тръби пък се грижат различните части на това сериозно охлаждане да прехвърлят топлината достатъчно ефективно помежду си. Конектори за свързване на допълнителните вентилатори може да откриете по цялата платка – поне шест са, които се виждат на пръв поглед, след това просто спрях да ги броя (на второ четене излизат около осем). В комплектовката имаме и стандартния напоследък чипсет вентилатор на ASUS, който да подпомогне Fusion Block System. Наистина може да кажем, че MSI Circu-Pipe и Gigabyte Crazy Cool/Silent Pipe срещат сериозна конкуренция, която в известна степен дори ги превъзхожда с малко. Въпреки уникалното охлаждане, около сокета има доста място за големи охладители. Тестовата Scythe Ninja се събра съвсем точно и вършеше отлично своята работа по охлаждането на процесора Intel QX9650.


Процесорното захранване е ориентирано около “8-фазно” изпълнение – достатъчно за абсурдните нива на напрежение, които могат да бъдат зададени чрез BIOS-а. Наред с това имаме и “двуфазно” захранване към паметта, което отново гарантира стабилност и сигурност. На фона на заявката, която дава Maximus Extreme, тези две неща изглеждат напълно нормално и очаквано.


PCI Express слотовете са разделени на общо три физически PCIe x16 и два PCI x1, като единият (бял на цвят) PCIe x16 може да работи при реална скорост до х8, докато двата сини могат да предложат пълните възможности на PCIe x16 2.0. Така ще можете без проблем да създадете CrossFire или CrossFire X графични конфигурации за една много сериозна игрова система. Що се отнася до двата PCIe x1, то единият е директно предназначен за свързване на звуковата карта SupremeFX II, която се намира в комплекта на Maximus Extreme. Supreme FX II използва чипа AD1988B за предлагане на HD Audio и като цяло за доста прилично ниво на звуково възпроизвеждане (то обаче бе една идея под възможностите на Realtek ALC888T, за което можете да прочетете в материала за тези два чипа, поместен в този брой на вестника).


Maximus Extreme поддържа изключително и само DDR3 паметта. Върху четирите слота можете да съберете общо до 8 GB RAM, която да работи при скорости между 1066 MHz и… колкото успеете да постигнете. В ASUS говорят за стабилна поддръжка на дори 1800 MHz честота, стига модулите, които сте поставили, да издържат. При тестове с памет Corsair TWIN3X 1333 MHz постигнах стабилна честота от 1600 MHz при тайминги 9-8-8-27-1Т, което като цяло изобщо не е зле. Това даде над 10 GB/s скорост на четене и латентност от около 50 ns (доста добре като за все още недобре развитата DDR3).


Платката предлага още два Gbit LAN контролера на Marvell, както и FireWire поддръжка, наред с 12-те USB 2.0. Така наречената светлинна индикация на платката е доста по-важна и си заслужава обяснението. На различни места по PCB има диоди, които сигнализират за нивото на подаваното напрежение в зоната (или по-точно казано – към този елемент). Такива LED има за процесор, чипсет (при северния и южния мост), памет, PCIe. Ако свети зелено, значи все още не сте прекалили. Ако свети жълто, работата започва да става сериозна, а ако свети червено, или се опитвате да изгорите нещо, или знаейки какво правите, натискате съответния компонент до ръба на възможностите му. Доста полезно, както и да го погледнете.


Към вариантите за сигнализация трябва да добавим и LCD Poster – малък LCD екран, който, подобно на P80P диагностиката, ни казва докъде е стигнал BIOS-ът по време на POST. С прости изрази се съобщава най-важната информация и ако надписът на екрана замръзне на някоя позиция и на екрана не видите никаква картина, със сигурност ще знаете къде да търсите проблема – причината ще бъде изписана на екрана.


Върху самата платка имате изведени и бутони Power и Reset, които не са просто някакви обикновени копчета, а притежават интересен дизайн и отново са с подсветка. Също така – и го намирам за изключително добро инженерно хрумване – на задния панел на Maximus Extreme е изведен бутон Clear CMOS, който ще ви позволи, без да отваряте кутията, да извършите необходимото “почистване” при нужда.Овърклок и BIOS възможностите на тази дънна платка са наистина много сериозни. Влизайки в BIOS, ще забележите менюто Extreme Tweaker – както твърди производителят, там ще откриете всичко онова, което ви трябва за един наистина екстремен овърклок: напрежения (вариращи в направо абсурдни граници – ако не знаете какво правите, без проблем може да изгорите всичко, поставено върху платката), множител, настройка на множество латентности на паметта, задаване на Strap на чипсета и какво ли още не. Половин множителите за 45 nm процесори на Intel също са налични. Това допълнително ще помогне за максималното изстискване на новите двуядрени и четириядрени предложения на процесорния гигант.


По принцип четириядрените процесори на Intel създават проблем за достигането на достатъчно висока FSB (за разлика от двуядрените модели), за да успеете да получите максимума от процесора. Maximus Extreme обаче не е от платките, които се предават толкова лесно. Чрез промяна на настройката Strap с лекота ще преминете границата от 400 MHz FSB, и дори ще достигнете доста повече. В зависимост от използвания процесор и неговия степинг, границата от 500 MHz не е нещо особено и трудно за покоряване. Може да се каже, че Vcore претърпява известен “droop” с 0,05 V до 0,07 V, но това определено не е болка за умиране. Тестовият QX9650 с лекота работи на 4 GHz при 1,35 V.


Резултати от тестове няма да ви показвам (но ще бъдат публикувани в сп. “Софтуер&Хардуер”, в статията “Висок клас скъпи дънни платки”), но може да сте сигурни, че тази платка е доста бърза. И как ли не би била при всички тези възможности за оптимизация! Това обаче не трябва да учудва никой, който е дръзнал да си закупи ASUS Maximus Extreme. Може би доста сериозната цена предпазва модела от закупуването му от несериозни или недостойни за него потребители, които или не биха се справили с него подобаващо, или няма да използват възможностите му пълноценно. Нека не се заблуждаваме – платката Maximus Extreme е предназначена само за сериозни ентусиасти и овърклокъри, които я купуват главно с цел да използват всичко, което тя предлага.


От много време не се е случвало да дадем явна награда на някой нов продукт, но ASUS Maximus Extreme заслужава да бъде отличена: “Избор на Редактора” е точно на мястото си. Не съм сигурен, че можем да смесим “Избор на Редактора” със “Силно препоръчителен”, защото не мога да предложа тази платка на всеки (вече прочетохте доводите ми по-горе). Тази наистина уникална платка обаче мога да я препоръчам на всички фенове на овърклока, които искат да получат максимален овърклокърски потенциал и възможности и да са сигурни, че за сметка на високата цена ще имат гарантирано високо качество, сериозни честоти и стабилност.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютри” за предоставената платка ASUS Maximus Extreme.

About the author

Редактор

Leave a Comment