Сигурност

Антивирусна защита за домашни потребители и малки офиси

Written by Редактор

Докато преди едно десетилетие резидентните в паметта антивирусни решения бяха едва ли не екзотика, в днешно време е препоръчително и за домашните потребители да разполагат с такъв тип защитно решение. Дори и да не сте абонирани за високоскоростен, широколентов достъп до интернет, ако използвате Windows базирана платформа, неминуемо трябва да се снабдите с програма, предпазваща от вируси, червеи, троянски коне, нежелан зловреден софтуер и други паразити. Така ще си спестите много потенциални разходи и главоболия впоследствие.


Тъй като изборът е огромен, “най-добър” антивирусен продукт трудно може да бъде избран, защото в последно време голяма част от популярните антивирусни програми се припокриват като функционалност и качества помежду си. При това положение основните разлики, които изпъкват, са консумираните системни ресурси, бързодействието, естествено – ефективността на конкретния продукт и да не забравяме цената.


Потребителският интерфейс, както и поддръжката на сървърите, откъдето се обновяват дефинициите, също трябва да бъдат взети под внимание. Освен това някои потребители предпочитат да контролират и най-малкия детайл, докато други харесват решенията от типа “инсталирай и забрави”.


Надявам се, че с настоящия кратък преглед на някои от популярните антивирусни софтуерни продукти за Windows базирани платформи ще ви помогна да изберете решението, което ви подхожда най-добре.


BitDefender Antivirus 10


BitDefender Antivirus 10 предлага комбинирана защита от вируси, червеи, троянци и зловредни паразити, както и опционална защитна стена.


Инсталация


Инсталацията протича за броени минути. Продуктът може да бъде инсталиран и на по-старите операционни системи Windows 98 и MЕ, както и на 2000 и XP. В разширения пакет BitDefender Antivirus Plus 10 е включена и опционална защитна стена, за която се доплаща. След като бъде инсталиран, BitDefender заема около 60 MB дисково пространство, което е близо два пъти повече от това, което изискват CA Antivirus 2007 и McAfee VirusScan Plus 2007. В същото време Norton AntiVirus 2007 се нуждае от близо три пъти повече място.


Що се отнася до консумираните системни ресурси, BitDefender Antivirus 10 определено не е тежък, на фона на някои от останалите продукти, които тествах, но не може да бъде определен и като лек – нарежда се някъде по средата.


Интерфейс


След инсталацията на продукта в долната дясна част на работното поле е достъпен индикаторът Scan Activity, който визуализира работата на програмата. Когато там има зелена линия, в момента се извършва сканиране за вируси и спайуер. Червената линия е достъпна само за Plus версията, която комбинира и защитна стена и показва кога програмата блокира мрежови пакети. С щракване с дясното копче на мишката може да скриете този екран, а за да го дезактивирате перманентно, ще трябва да отворите опциите на приложението.


В основния работен екран са разположени навигационните контролни бутони General, Antivirus, Antispyware и Update, които сами говорят за функциите си. Например в основното поле General са достъпни опциите за сканиране против вируси Scan Now, в полето Update е достъпна информация за дефинициите и тяхната версия и пр.


В полето Antivirus има още един датчик, показващ активността на програмата, като от тук може да регулирате интензитета, с който програмата сканира, както и кои файлове да бъдат проверявани. Това може да става агресивно или пасивно и, естествено, се отразява на системната производителност.


В полето Antispyware е включен модул за защита на личните данни (Privacy Protection). За да го активирате, трябва да изберете препратката Advanced Settings, след което въвеждате номера на кредитната си карта, имената си и др. Ако впоследствие дадено приложение се опита да изпрати въпросната информация в интернет, програмата ще ви уведоми, преди това да се случи, и ще поиска да оторизирате трансфера.


В настоящата версия вече се предлага и анти-rootkit защита, както и сканиране на уебтрафика, за да се гарантира максимална сигурност.Ефективност


Що се отнася до защитата, която осигурява продуктът, тя е гарантирана от няколко независими организации и антивирусни лаборатории по цял свят, сред които AV-Comparatives.org, където програмата може да се похвали с Advanced + рейтинг т.е. с най-високия възможен. Защитата, която BitDefender Antivirus 10 предлага, е гарантирана и от German Association for Technical Inspection (TUV сертификат).


Заключение


Накратко, BitDefender Antivirus 10 е качествен и стабилен антивирусен и антиспайуер защитен пакет, който предлага и опционална защитна стена. Програмата работи сравнително бързо, не е твърде тромава, а и цената й е доста атрактивна: едногодишен лиценз се продава за $29,95 (или $39,95 за BitDefender Antivirus Plus v10). Може да изтеглите демоверсията от уебсайта на разработчиците: http://www.bitdefender.com/.

About the author

Редактор

Leave a Comment