Процесори

AMD R600 – не е шега работа

Written by Редактор

След многото коментари по случая със забавянето на чипа R600 на (първо ATI, а после) AMD, съвсем скоро май всичко ще е забравено. Изглежда, вече всичко върви по план и последното забавяне, което бе обявено в края на месец февруари наистина ще се окаже последно. Съвсем наскоро бяха демонстрирани и първите снимки на Retail вариант на платката Radeon X2900XTX, която в изцяло комплектуван вид изглежда доста страшно. Това ще бъде най-дългият ускорител, който е произвеждан до момента, със своите 12 инча, или казано в сантиметри – почти 31. На феновете, притежаващи по-малки по размер кутии, вероятно ще им се наложи да ги сменят, ако имат намерение да съберат това чудо в компютъра си. Дори за улеснение платката притежава удобна дръжка.


Охладителят на платката, изцяло издържани в червен цвят, прави впечатление с размерите си, като покрива изцяло PCB-то на X2900XTX. Като се махне охлаждането, се вижда, че в известна степен дизайнът на R580 съвместимите платки X1950XTX е доста сходен с този на X2900XTX, с някои изключения, разбира се. Впечатление правят двата PCIe конектора за захранване, които се използват за свързването на два съвместими кабела, идващи от захранването и нужни за подаване на необходимата за този ускорител мощност. Общо осемте DDR4 чипа са свързани чрез 512 bit шина към ядрото и предоставят видеобуфер с обем 1 GB. Наличието на 512 bit шина между R600 и паметта позволява теоретично да се удвои пропускателната способност спрямо предходните модели на AMD/ATI. В случая се използват 0,9 ns GDDR4 модули на Samsung, притежаващи номинална честота от 2,2 GHz.


Като се имат предвид 8-пиновият и 6-пиновият конектор за захранване на ускорителя, не е чудно, че “сърцето” на охладителя на X2900XTX е изцяло меден радиатор, притежаващ четири топлинни тръби, отново медни. Вероятно това е начинът да се охлади 200 W графичен ускорител, без да се налага използването на екстремни методи. За целта обаче ще ви е необходима достатъчно добра температура в кутията, защото вентилаторът е само един, отново аксиален. Горещият въздух, подобно на предходните модели охладители, директно се извежда извън кутията.След всички спекулации относно версията на силиция, която AMD ще използват за финалните версии на ускорителя, сниманият екземпляр е демонстрирал ядро А13, което всъщност бе готово още в края на месец януари. Тогава вече можеха спокойно да се видят достатъчно много ускорители X2900XTX с този вариант на чипа, което в известна степен запуши устите на хората, смятащи, че AMD имат проблеми с производствения процес. Все още не е ясно в кой етап от развитието си са версии А14 и А15, но както неотдавна ви съобщихме, много голям процент от началните R600 базирани ускорители ще използват точно вариант А13 на силиция на AMD.


Въпреки наличните снимки, все още в голямата тайна се пазят вероятните честоти, при които ще работят ядрото и паметта на ускорителя. За GDDR4 паметта се предполага, че номиналната скорост, която 0,9 ns модули са в състояние да предложат (2200 MHz), може и да не се използва, като модулите на платката ще се фиксират на 2 GHz. Възможността да се достигнат 2,2 GHz ще бъде оставена за евентуален овърклокнат вариант, или пък за спомагане работата на Overdrive функцията на ускорителя. Положението около ядрото обаче е още по-неясно. След като спекулациите започват от доста ниските 675 MHz и завършват около 800 MHz до 850 MHz, за AMD ще е доста по-добре истинската стойност да се доближава до споменатия максимум.


Определено може да се каже, че снимките на ускорителя ще накарат доста песимисти да погледнат по-сериозно в посока на скорошната поява на дългоочаквания ускорител на AMD. Като се има предвид, че R600 ще бъде първият 3D ускорител, способен да управлява и звуков поток (по HDMI интерфейса), положението не е чак толкова лошо. Остава да изчакаме и да видим как X2900XTX ще се представи на първите тестове. Да се надяваме, че в AMD няма да имат проблеми при усъвършенстване на драйверите за новия чип.


Тодор Богданов

About the author

Редактор

Leave a Comment