Процесори

AMD 65nm – 65 W за масовият потребител

Written by Редактор


AMD 65nm – 65 W за масовият потребител


Не е тайна, че последно време, що се отнася до нови технологии, почти винаги става дума за Intel. Нова процесорна архитектура – Intel, нова мобилна платформа – Intel, нови чипсети – отново Intel. Наистина, от два месеца насам имаме и включване от страна на Nvidia и AMD, що се отнася до схемните набори, но ако трябва да говорим стриктно за процесорите, Intel остава компанията, която предлага нещо интересно. Едва отскоро и AMD може да се похвали, че е променила поне нещо в продуктовата си линия, но тази промяна не е кой знае колко сериозна – добре познатите 90 nm варианти на K8 ядрото се “свиха” технологично до 65 nm, което, естествено, доведе до някои промени по предложенията на AMD. И докато крайно предубедените потребители биха казали, че всъщност нищо интересно не се е случило, аз мога да поспоря малко с тях.


AMD премина към AM2 платформата чрез ядрата Windsor, които представляваха промяна на степинга (F2 версия) спрямо вариантите Toledo, но всъщност 90-нанометровата технология си оставаше в основата. Няколкото козметични промени доведоха до подобрение в тактовите честоти, работното напрежение и топлоотделянето, но нищо кой знае колко сериозно не бе станало. Все пак бързи варианти се появиха, наред със серията двуядрени процесори FX70, които позволяваха работа в комплект от два при наличие на подходяща дънна платка. И докато повечето фенове чакат AMD K8L или както го наричате, AMD за момента има друго предложение – 65 nm версии на K8, като смаляването на кристала води със себе си известни предимства.


Brisbane, както е кодовото име на новите 65 nm настолни процесори на AMD, идва и с нов степинг – BH-G1. Това всъщност е нормално, като се има предвид промяната към по-новия технологичен процес. Площта на ядрото вече е само 126 кв.мм и по-важното в случая е, че всички Х2 варианти, които са с маската G1, предлагат 65 W TDP. Вероятно тази стойност вече ви е позната от процесорите Intel Core 2 Duo, като – съвпадение или не – “слизането” от 89 W към 65 W е нещо, което не можем да не отчетем. И докато доскоро 65 W можеха да предложат само EE (Energy Efficient) вариантите на Athlon64 X2, сега вече 65 W са нещо съвсем нормално или пък можем да кажем, че цялата гама 65 nm варианти за момента са ЕЕ.AMD смята да предложи модели от Х2 3600+ до Х2 5000+ включително, като върховите модели все още остават 90 nm и ще предлагат по-висока производителност и топлоотделяне. Вариантът Х2 3600+ е интересен: при положение че Х2 5000+ влиза в температурния пакет от 65 W (и определящ максимума за съответната продуктова линия), за най-ниския вариант може да кажем, че по всяка вероятност ще може да предложи доста по-малко отделена топлина и в зависимост от условията 35 W са близко до постижимото. За това помага и пониженото стандартно работно напрежение от 1,2–1,25 V, което, от една страна, е продиктувано и от подобренията по технологичният процес – 65 nm не изискват същото напрежение както 90 nm варианти.


Новите 65 nm чипове могат да се разпознаят и по един друг признак – нестандартната работна честота. Докато сме свикнали да виждаме 200 MHz разлика между отделните процесори при четно число на честотата и вариации в кеша от второ ниво, при новите чипове мегахерците започват от 100 повече – 1,9 GHz е минимумът и отговаря на Х2 3600+. Х2 4000+ вече е на 2,1 GHz, a 4800+ оперира при 2,5 GHz. Единствено Х2 5000+ запазва честотата си от 2,6 GHz. Тази промяна е продиктувана и от липсата на модели с общо 2 MB L2 кеш. Комбинацията 512 KB + 512 KB е валидна за цялата гама с изключение на Х2 3600+, който разполага с половината – 256 KB + 256 KB.


Вече имах възможността да се запозная с един от новите 65 nm екземпляри, и по-точно с Х2 4400+. Освен новите означения за степинг и характеристики на процесора, за първи път видях процесор AMD K8 с множител нецяло число. Х2 4400+ работи на 2,3 GHz при настройка от 11,5 х 200. В Cool’N’Quiet режим положението е познато – процесорът “слиза” до 4 х 200 и консумира много малко енергия.


В някой от следващите броеве на вестника ще ви запозная подробно с тестовия екземпляр, който за момента се представя доста интересно. Но повече за това – скоро.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “АСБИС България” за предоставения процесор AMD Athlon64 X2 4400+.

About the author

Редактор

Leave a Comment