Захранване

Алтернативни захранващи източници

Written by Редактор


От появата на мобилните компютри досега потребителите винаги са имали нужда от все по-мощни батерии, с които да си осигурят продължителна работа. Една от алтернативите на класическата батерия се явява горивната клетка, но до момента, в който тя ще навлезе в реална употреба, изглежда, остава доста време. Въпреки това съществуват няколко доста любопитни варианта, които притежават потенциала да я конкурират.


Първият от тях, който си заслужава да се отбележи, представлява разработка на Sony, използваща като основен елемент захар. От биологична гледна точка захарта е един от най-високоенергийните продукти, а има изключително ниска цена. В допълнение към това, тя представлява лесно обновим продукт, който не застрашава околната среда. Както е известно, въглехидратите (захарта) са основният енергиен източник на повечето живи организми. Те се разлагат на по-прости съединения чрез съответните ензими – катализатори на процеса.
Потенциалната разлика между двата полюса на батерията при разработената от Sony технология се получава чрез блокиране на ензимите, разграждащи захарта в областта около катода, докато около анода те продължават да действат. Използваният електролит в случая е чиста вода, а според Sony оптимизирането на технологията е позволило да се изработи 50-миливатова батерия. Това превръща “захарната” батерия в най-мощния разработен досега източник на енергия от пасивен тип.


Демонстрираният от Sony прототип представлява батерия с дължина 39 см и обем 40 куб.см, способна да захрани портативен МР3 плеър. Засега това е максимумът на технологията. Ще трябва да мине известно време, преди батериите да станат по-малки от устройствата, които ще захранват.Друга интересна технология представлява разработка, използваща топлината на човешкото тяло, за да захранва съответния уред. За целта е създаден елемент, подобен на термоелектронните генератори (TEG) от по-голям мащаб, използващи полупроводникови елементи. Прототипът е създаден от Института “Фраунхофер” и има ефективна мощност 200 mV. За съжаление това е прекалено малко за захранването на сегашното поколение уреди, независимо дали става въпрос за преносим компютър или мобилен телефон, и ще се наложи сериозно доразвиване на технологията.

About the author

Редактор

Leave a Comment