Практика

Actual Installer – създаване на инсталатор

Written by Редактор

 

Разработчик: Softeza Development (Ruslan Kamalov)


Лиценз: $49,95


Официален сайт: www.actualinstaller.com
Ще започна с разрешаването на една мистерия. Първоначално попаднах на ArInstall, който веднага привлече моето внимание, но след като посетих официалния му сайт, открих, че вече се е прекръстил на Actual Installer. Вече сме писали за софтуер, създаващ инсталатори. Аз съм тествал голям брой приложения, но за повечето от които съм се отказвал да пиша по една или друга причина. Търсех нещо достатъчно лесно и разбираемо, с което да се работи бързо и да не се изисква задълбочен технически опит. И сега с ръка на сърцето мога да кажа, че съм търсил точно това – Actual Installer.


При него всичко е организирано по много прегледен начин – няма нужда да съставяте сложни скриптове, а просто въвеждате данни в няколко полета. Всяко едно съдържа няколко табулирани подполета. В първото – General, задайте основните данни, като име на програмата, версия, разработчик и т.н., а също така име и локация на крайния файл и ниво на компресия. В Graphics поставяте съпътстващи картинки, а в Requirements можете да посочите изисквания за операционна система, администраторски права на инсталиращия и версия на .Net Framework (ако вашият софтуер го изисква).
След това преминете към Setup. В първия прозорец назначете път по подразбиране за инсталирането (натиснете бутона вдясно, за да се появи подсказка) или изберете потребителят сам да го определи. В следващия подпрозорец Files вече трябва да изберете нужните файлове. Тук също така трябва да се направи избор и дали да се включи деинсталиращ код (аз лично много мразя програми без такъв). И третото подполе на Setup е за настройка на Uninstaller.


С това основната част е готова и остават само някои детайли: отваряне на допълнителни прозорци и файлове – например Readme текст, лицензионно споразумение и др. Маркирайте Silent installation, ако не желаете подобни екстри. Другите подполета в Dialogs са за добавяне на език (с приложението идват само 6, сред които и руски) и конкретизиране на допълнителните диалози – например Finish – дали компютърът да се рестартира след инсталацията, да се отвори файлът Readme или друго. Ако сте селектирали User Information в Main, след това в User Info може да маркирате изискването за сериен номер и да го въведете. Тук може би е недостатък липсата на автоматично генериране на такъв номер и за всяка една продажба (или просто за защита на приложението) това трябва да се прави ръчно.


System е за регистриране на инсталиращото се приложение в системата – добавяне в стартовото меню на Windows, в регистъра, създаване на инициализиращ файл с настройки (модерният софтуер използва системния регистър за тази цел, но това съвсем не е задължително) и команда (например стартиране на файл), която да се изпълни след завършване на инсталацията или при пускане на програмата.


Последната настройка, която е по-специфична, е за асоцииране на файлово разширение с определена програма (в общия случай това е инсталиращото се приложение) и за регистриране на допълнителни шрифтове, ActiveX контроли и библиотеки.


Накрая може да запишете проекта, ако желаете да го използвате и впоследствие, след което трябва да щракнете зеления бутон за създаване на изпълнимия файл. Честито – вашата програма вече е готова да поеме своя път по света!


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment