Практика

Absolute Uninstaller – пълно премахване на програмите

Written by Редактор

 

Ако често инсталирате и тествате различни програми на компютъра си, това неизбежно води до влошаване на работата му, тъй като много от приложенията заместват оригинални системни файлове и пишат в регистрите. Ако деинсталаторът на продукта е добре направен, след премахването му в системата ви не би трябвало да останат следи от него. За съжаление, както може би сте забелязали, стандартният деинсталатор, вграден в Windows, невинаги успява да премахне напълно програмите от компютъра ви. Реално той стартира собствения ЕХЕ файл на програмата, който се грижи за премахването й. Много често обаче след тази операция остават записи в регистъра, излишни файлове в системните папки или самите директории на приложението не се изтриват. Ако тази процедура се повтаря достатъчно често, скоро ще забележите забавяне на работата на компютъра си и евентуално и други проблеми. Продуктът, който ще ви представя в тази статия, претендира да ви избави от това, като се погрижи за пълното и цялостно премахване на дадено приложение от машината ви, без да оставя следи.


Интерфейсът на Absolute Uninstaller много прилича на Add/Remove Programs, наличен в Windows, но притежава някои допълнителни функции. При стартирането си програмата извежда списък с всички инсталирани приложения. Ако искате да премахнете някое, процедурата е същата, с която сте свикнали при стандартното премахване – просто го маркирате и натискате бутона Remove или използвате функцията Uninstall, появяваща се в контекстното меню на десния бутон.Ако обаче приложението е изтрито насилствено от диска (без да се ползва стандартната процедура) или е премахнато, но са останали следи от него, може да ползвате функцията Remove Entry, която да го премахне от списъка с инсталираните програми. Другата възможност е AutoFix Invalid Entry, която автоматично се опитва да открие новото местоположение на програмата и съответно да оправи записите. Ако успее, ще можете да стартирате нормалната деинсталация, когато се наложи, и да премахнете приложението както трябва. В лентата в долната част на Absolute Uninstaller може да видите командния ред и пътя към деинсталиращия файл, съответстващ на всяко приложение. От бутона Modify Properties имате възможност да промените ръчно този път, ако командата AutoFix не успее да се справи.


Освен за премахване на програми от компютъра ви, Absolute Uninstaler може да се ползва и за други неща, тъй като идва с още няколко полезни инструмента. Първият от тях се нарича Registry Cleaner и както се досещате, служи за почистване на регистъра. Той сканира и открива невалидни записи и ви дава възможност да ги изтриете. Разбира се, преди това прави архив, за да може да възстановите регистъра, ако нещо се обърка.


Другият инструмент се нарича Disk Cleaner и е аналогичен на вградения в Windows, но има някои допълнителни опции. С него може да откриете и почистите диска си от боклуците, останали от работата на различни програми. Инструментът търси всякакви временни и други ненужни файлове според вградените в него филтри, включващи най-известните разширения, от типа на bak, tmp, temp, old и т.н. Може да зададете собствени филтри според разширенията на файловете. Имате опция да си селектирате дяловете и папките, които да бъдат сканирани. За всеки случай програмата и тук прави архив, за да може да възстановите някой нужен файл, ако го изтриете, без да искате.


Последният инструмент е Startup Manager, който е предназначен за управление на стартиращите се с компютъра ви приложения. От там може да премахнете ненужните или да добавите нови. Същото обаче се постига и с инструмента Msconfig, вграден в Windows XP и следващите версии, така че ползата от това приложение е доста съмнителна, но все пак е част от пакета и си струва да се спомене.


Absolute Uninstaller е полезен и удобен като цяло, но за съжаление не е безплатен. Цената му е $19,95. При условие че много от функциите в него са дублирани в Windows, ми е трудно да ви го препоръчам като задължителен. Но ако търсите удобна програма, с която да поддържате компютъра си във форма, без да се налага да се ровите надълбоко из операционната система, може да инсталирате тази. 30-дневната пробна версия ще намерите на официалния сайт (http://www.glarysoft.com/absolute-uninstaller) и сами да прецените дали си струва парите.


Петко Кавръков


About the author

Редактор

Leave a Comment