Охлаждане

AARDWOLF – новият играч на пазара на охладители

Written by РедакторНапоследък ставаме свидетели на разширяване на пазара на охладители, и до тоста сериозно. Спомням си преди години как се налагаше да импровизираме с наличните ни радиатори и вентилатори, за да можем да се справим с охлаждането на някой нов процесор или графична платка. А и не само тогава, все пак голяма част от хората предпочитат да използват фабрично, завършено решение, което изисква една елементарна (или не толкова елементарна) инсталация и е готово за употреба.


Невинаги обаче човек може да си позволи $30–50 за нов охладител, било то за графичната карта или процесора. Поради това на пазара се появиха няколко по-евтини компании, които отскоро си имат конкуренция в лицето на фирмата AARDWOLF, представена от Stealtech Computers. Името не е избрано случайно: aardwolf означава “земен вълк”, а самото животно е вид хиена. Компанията се занимава предимно с производство на охладители за процесори и графични карти, но освен това предлага и четци за мултимедийни карти и различни видове контролери. В този материал ще стане дума за няколко модела охладители за процесори, които освен с много примамливата си цена могат да привлекат вниманието ви и с възможностите си за охлаждане на процесора.


 


Компанията разделя продуктите си в няколко категории с интересни имена: Golden King, Ruling Dragon, Lotus, Milky Way, Bamboo, Cool Tower и т.н. Четирите охладителя, които в момента се предлагат от фирма Stealtech, са MY-0002 (от серията Golden King), както и представителите на серията Lotus– MY-0007, MY-0008 и MY-0009. Както се разбира, трите Lotus охладителя имат един и същи дизайн и се различават само по вида на използвания материал, докато MY-0002 се отличава от останалите три и на външен вид (но не много).


Първо ще ви запозная с MY-0007, който е и най-добре представилият се охладител на AARDWOLF, но впечатленията от инсталацията и вентилатора важат с пълна сила и за MY-0008 и MY-0009. Използването само на мед като метал за изработката на MY-0007 със сигурност е оказало влияние при отчитане на температурите по време на тестовете с 3,33-гигахерцовия процесор Core 2 Duo X6800. За по-сериозните му възможности говори и теглото на охладителя – два пъти по-тежък от изцяло алуминиевия MY-0009 и с 50 % повече от другите два представителя. За създаването на радиатора е използван методът за пресоване на метала, но за изработката мога да кажа, че е доста добра, като дъното на охладителя е идеално гладко. Финовете, от които е изграден, са масивни и завършват в определена форма, за да изградят и желания външен вид на продукта. Използваният вентилатор е с два лагера и се върти с около 2500 rpm, което между другото го прави изключително тих (противниците на шумните охладители ще харесат този определено).


MY-0007 (както и MY-0002, MY-0008 и MY-0009) предлага поставяне върху платформите Socket 478, Socket 754/939/940 и LGA775, а също и – странно защо – върху Socket 462 (AthlonXP). За съжаление Socket AM2 не се поддържа.


 


Инсталацията на охладителя е доста лесна, като от вас се изисква да поставите предварително необходимите крепежни елементи върху дънната платка за съответната платформа, на която желаете да го използвате. След това с два болта закрепяте стабилно охладителя. На мен ми отне точно 5 минути да поставя охладителя върху тестовия процесор X6800 Core 2, работещ на дънна платка MSI 965P Neo.


Що се отнася до охлаждащите способности, MY-0007 показва много добри възможности, като в режим idle поддържа стабилна температура от около 45 С на овърклокнатия X6800 (3,33 GHz, 1,32 V) процесор. В 100 % натоварен режим двете ядра на чипа успяха да достигнат максимума от 66 С и дори 20 минути след постигането на тази температура показанията се запазваха същите.


От своя страна MY-0008 демонстрира почти същите възможности, но “изостана” с 2 градуса спрямо изцяло медното предложение точно поради използвания материал за направата на радиатора – алуминий с добавена мед в средата на основата и финовете. MY-0008 също показа idle температури от около 45–46 С, но в натоварен режим на процесора бе отчетена максимална стабилна температура от 68 С.


Като изцяло алуминиево решение, MY-0009 съвсем логично отстъпва на споменатите по-горе охладители. По-добре това се вижда в натоварен режим, където процесорът достига до по-сериозните стойности от около 74 до 75 С, но въпреки това не губи стабилност по време на работа.


Въпреки по-различния дизайн на горната част на охладителя, можем да кажем, че MY-0002в голяма степен е близък до MY-0008, но предлага и някои различия. На първо място, това е малко по-големият вентилатор, който е напълно прозрачен на външен вид (добавянето на светодиоди би било доста хитро), като тези две неща като че ли изчерпват различията. Основата на двата охладителя е еднаква, както и начинът на закрепване към дънната платка и поддържаните платформи. Отчетените температури са на нивото на MY-0008, като в натоварен режим процесорът поддържа максимални стабилни в границите на 67 до 68С.


Колкото и странно да ви звучи името на компанията, AARDWOLF определено прави интересни продукти, като четирите разгледани в тази статия охладители демонстрират добри възможности за работа и с доста топли процесори. Единственият минус в случая е загърбването на Socket AM2 за сметка на Socket 462, но пък потребителите с вече поостарялата платформа AMD K7 ще имат още една възможност за избор на свестен охладител.


Тодор Богданов
Авторът благодари на фирма “Stealtech Computers” за предоставените охладители AARDWOLF.

About the author

Редактор

Leave a Comment