Монитори

FP241WZ – новият мултимедиен LCD на BENQ

Written by Редактор

Няма спор, че LCD дисплеите съвсем скоро тотално ще превземат пазара и никой няма дори да се сеща за добрите стари CRT монитори, които допреди няколко години бяха (почти) единствената възможност за монитор за компютърната ви система. Сега обаче положението е повече от различно и LCD не само че превзема компютърните системи, но се позиционира доста добре и при телевизорите. BENQ е компания, която обича да предлага повече от интересни продукти на своите потребители, като понякога изненадва дори запознатите с този пазар хора. И докато говорим за LCD, ще ви кажа, че сега изненаданите сме ние, които имахме възможността да видим и тестваме в редакцията FP241WZ.


FP241WZ е новият мултимедиен LCD дисплей на BENQ, “оборудван” с изключително много възможности – впечатление прави не само 24” матрица с разделителна способност 1920 х 1200 (1080p, пълна HD поддръжка), но и наличието на HDMI свързване или пък PIP (картина в картината). Но това са само някои от възможностите на FP241WZ, за които ще стане дума в този материал. Факт е обаче, че в BENQ са свършили много добра работа с този модел, и заслужават адмирации.


Мониторът предлага стандартна разделителна способност от 1920 х 1200, при която две А4 страници се събират една до друга свободно. Хората, занимаващи се с дизайн и предпечат, вероятно ще намерят това за много приятна възможност. Дисплеят позволява движение на панела по височина, завъртане встрани и хоризонтално позициониране спрямо потребителя. FP241WZ притежава и функцията Pivot.


Характеристиките на модела са следните:


• 24” широкоекранен LCD дисплей, 0,27 мм големина на пиксела.


• 1920 х 1200 нативна резолюция при 60 Hz опресняване.


• 500 cd/m2 яркост, ниво на контраст 1000:1.


• Ъгъл на видимост – 178о по хоризонтала и вертикала.


• Време за реакция на пикселите – 6 ms (сиво към сиво), 16 ms (времето, необходимо за пълно светване и изгасване на пиксела).


• Брой цветове – 16,7 млн.


• Ергономичен дизайн.


• Контрол над панела по хоризонтала и вертикала с възможности за обръщане в режим “портрет”.


• Няколко начина за връзка – DVI-D, Analog D-SUB, HDMI, Composite Video, Component.


• Цветова гама – сиво/черно.


• Консумация < 95 W в работно положение


• Тегло – 10,6 кг.


Впечатление прави големият ъгъл на видимост, както и наличието на HDMI свързване – доста удобен за включване към HDMI източник или пък PlayStation 3. Чрез композитните или S-Video входове ще можете да използвате PIP функцията, която “отваря” малък прозорец в горния ляв край на дисплея, където ще можете да гледате клипове, филми или друг тип видеопоток, пуснат към FP241WZ. Това е може би първият масов широкоекранен 24” дисплей с подобни възможности. Не мога да не спомена и технологията PerfectMotion, която BENQ използва при този модел – чрез нея се премахва в много голяма степен възможността за blur (размазване) на сцените при много динамични филми или всякакъв тип видеоинформация.


Поради големината си този дисплей е много подходящ и за предпечат и изпълнение на задачи, изискващи голямо работно пространство. Затова проведох няколко теста (с помощта на вградения тестер на Everest Ultimate Edition) за цветонасищане и цветопреливане с цел установяване на качеството на матрицата на FP241WZ. При възпроизвеждането на единичен цвят и при цветопреливането дисплеят на BENQ се представи много добре. При такова качество на изображението не можем да имаме каквито и да било забележки. За удоволствието по време на игра, гледайки всичко през FP241WZ, няма нужда да казвам, че е уникално.


В заключение мога да кажа, че FP241WZ е един отличен дисплей, който може да ви служи както за монитор за компютър, така и за телевизор или дори за новата ви конзола. Поради универсалността си FP241WZ ви предлага много възможности за избор на приложението.


Тодор Богданов


Авторът благодари на фирма “МОСТ Компютри” за предоставения BENQ FP241WZ.

About the author

Редактор

Leave a Comment