Интернет

3D World Map

Written by Редактор


Разработчик: Longgame Software


Лиценз: $29,95


Официален сайт: www.longgame.com


Името на тази програма издава нейната същност, но ви съветвам да не бързате да я подценявате и да я разгледате, тъй като в нея са скрити много повече възможности. Всъщност 3D World Map представлява виртуален глобус, който можете да въртите и разглеждате в тримерното пространство. Графиката е красива, макар да останах с усещането, че това е само една наложена текстура, а не реален 3D обект. И въпреки липсата на детайлност приложението вдъхва силен реализъм и на моменти се чувствах така, като че ли наистина летях в космоса и разглеждах отвисоко нашата планета. А ако не сте доволни от това, което ви предлага 3D World Map, алтернативата е да платите $200 000 на Ричард Брансън за петминутен полет над горния слой на атмосферата с неговият специален самолет SpaceShipOne (няма свободни места до 2009 г.).


Но да се върнем към софтуера. Самото управление се извършва по следния начин: с левия бутон на мишката се завърта гледната точка спрямо Земята, а с десния – спрямо наблюдаващия; ако задържите и двата може да приближавате и отдалечавате картината. Внимавайте да не натиснете случайно Esc, тъй като ще излезете директно от приложението, без дори да ви бъде зададен въпрос, което отчитам като грешка.Върху страните са отбелязани по-важните населени места, а при мащабиране (при което графиката става по-некачествена) техният брой се увеличава и с по-малки (все пак не се надявайте да разберете местоположението на всяко едно селце, но има възможност да го добавите чрез Menu, Edit, Add New Site). Разполагате и с търсачка, чрез която бързо се открива определено населено място (ако то има повече от 30 000 жители). Докато местите курсора, постоянно получавате повече информация за обектите по картата (например техните координати), а много полезна е и опцията за автоматично пресмятане на разстоянието между две точки – щракнете веднъж в началото с левия бутон и после още веднъж в крайната точка.


Освен Земята, за по-голяма реалистичност са изобразени и Слънцето и Луната, като част от нашата планета е осветена в зависимост от часа и положението си.


Разполагате с бутони в горната част на прозореца, които добавят различни екстри – изобразяване на политическите граници на държавите, изключване на дистанцията и смяната на ден/нощ, заключване на позицията на северния полюс. Включете Info и за всяка избрана област ще получавате допълнителна информация (впрочем част от нея е остаряла, тъй като последната версия на 3D World Map е от 2004 г.). Интересна е възможността за преместване на бутоните чрез влачене на място по желание.


Не пропускайте да погледнете и настройките, откъдето може да включите атмосферата, да промените мерките в метричната система, да направите детайлна конфигурация на изобразяването на земното кълбо и др. Тези и други възможности са достъпни и чрез стартовото меню на Windows. Интересна опция е и вграденият MP3 плеър, който може да просвирва ваши файлове, докато използвате програмата. И накрая ще отбележа екстрата за използване на 3D World Map като скрийнсейвър.


Адриан Банчев

About the author

Редактор

Leave a Comment